Rozciąganie mięśnia strzałkowego
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ostatnio coś pobolewa mnie mięsień strzałkowy krótki (lub prostownik długi palców), jakie znacie sposoby na rozciąganie tej partii mięśni, bo nic nie znalazłem na ten temat.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44,39
ja stosuje te ćwiczenia
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=280&id=4802
do tego piłeczka tenisowa na rozcięgno podeszwowe plus masaż głęboki mięśnia
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=280&id=4802
do tego piłeczka tenisowa na rozcięgno podeszwowe plus masaż głęboki mięśnia
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Ustawiasz nadgarstek w odpowiednim położeniu i delikatnie go ciągniesz drugą ręką, żeby uzyskać skrajną (oczywiście przy tym bezpieczną) pozycję.
Jesteś pewien, że to mięsień, a nie kość Cię boli? Pobolewanie kości przedramienia jest stosunkowo częste, może nie aż tak, jak shin splints, ale się zdarza.
Jesteś pewien, że to mięsień, a nie kość Cię boli? Pobolewanie kości przedramienia jest stosunkowo częste, może nie aż tak, jak shin splints, ale się zdarza.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
Bylon nadgarstek na podudziu??
peroneus brevis (mięsień strzałkowy krótki) -
rozpoczyna się na środkowej 1/3 powierzchni bocznej
strzałki i przegrodach międzymięśniowych goleni :
przedniej i tylnej. Kończy się na guzowatości V k.
śródstopia.
Czynność : zgina stopę podeszwowo i nawraca.
peroneus brevis (mięsień strzałkowy krótki) -
rozpoczyna się na środkowej 1/3 powierzchni bocznej
strzałki i przegrodach międzymięśniowych goleni :
przedniej i tylnej. Kończy się na guzowatości V k.
śródstopia.
Czynność : zgina stopę podeszwowo i nawraca.
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
plizz tenisowa szybko staje się za miekka, lepsza jest kauczukowa czy silikonowa taka z automatu z badziewiem dla dzieciaków za 2 zł ew. za ok 8 zł w zoologicznym do zabawy dla pieska 

- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
kość nie boli, nie ma unerwienia
fajnie jest rozciągać mięśnie stopy poprzez bierne rozciaganie przez drugą osobę, odwracanie, nawracanie stopy-tak rozciągniesz strzałkowy

fajnie jest rozciągać mięśnie stopy poprzez bierne rozciaganie przez drugą osobę, odwracanie, nawracanie stopy-tak rozciągniesz strzałkowy
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
O ja Was, strasznie przepraszam za idiotyczną pomyłkę z kością strzałkową. Nie wiem dlaczego pomyślałem o kości promieniowej. Wygląda na to, że Sylwester się odespał nie na 100, a na 90%. 
No to co do mięśnia strzałkowego, to pełne odciągnięcie stopy. I rozciągani trójgłowego łydki, bo bardzo często to jego słabe rozciągnięcie powoduje problemy z strzałkowego.
Rozciąganie przez drugą osobę to nigdy nie jest dobry pomysł, bo może dojść do za głębokich/nienaturalnych ruchów. A jak do takowych dojdzie, to nie jest się w stanie tak szybko zareagować i powrócić do naturalnego położenia.
A co do braku bólu kości, to może i jest to niewielki skrót myślowy, ale i tak proponuję sobie złamać jakąś większą, powinna wtedy boleć.

No to co do mięśnia strzałkowego, to pełne odciągnięcie stopy. I rozciągani trójgłowego łydki, bo bardzo często to jego słabe rozciągnięcie powoduje problemy z strzałkowego.
Rozciąganie przez drugą osobę to nigdy nie jest dobry pomysł, bo może dojść do za głębokich/nienaturalnych ruchów. A jak do takowych dojdzie, to nie jest się w stanie tak szybko zareagować i powrócić do naturalnego położenia.
A co do braku bólu kości, to może i jest to niewielki skrót myślowy, ale i tak proponuję sobie złamać jakąś większą, powinna wtedy boleć.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44,39
Wypóbowłem większość piłeczek dla dzieci,ale wszystko jakieś podróby chińskie nie wytrzymały tygodnia.kfadam pisze:plizz tenisowa szybko staje się za miekka, lepsza jest kauczukowa czy silikonowa taka z automatu z badziewiem dla dzieciaków za 2 zł ew. za ok 8 zł w zoologicznym do zabawy dla pieska
Teraz mam tenisową Wilsona i jak narazie trzyma

- katekate
- Zaprawiony W Bojach
Bylon pisze:O ja Was, strasznie przepraszam za idiotyczną pomyłkę z kością strzałkową. Nie wiem dlaczego pomyślałem o kości promieniowej. Wygląda na to, że Sylwester się odespał nie na 100, a na 90%.
osoba rozciagająca powinna miec niejakie pojęcie o naturalnych kątach zakresów ruchu to raz
poza tym mówię o naturalnych ruchach stopy w ich naturalnych zakresach

po drugie złamanie kości powoduje uraz innych struktur z którymi kośc się łączy a szczególnie okostnej-a to ona jest przyczyną dotkliwego bólu
pozdro
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
@Ostatnie zdanie Twojego posta - wiem, że tak jest, i dlatego wspomniałem o użyciu skrótu myślowego. "Ból kości" brzmi jednak przystępniej od jak najbardziej pełnego i ślicznie napisanego "Złamanie kości powoduje uraz innych struktur z którymi kośc się łączy, a szczególnie okostnej - a to ona jest przyczyną dotkliwego bólu".
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
dobra, niech ci będzie
czasem ujawnia się we mnie zboczenie zawodowe
walczę z tym

czasem ujawnia się we mnie zboczenie zawodowe
walczę z tym

- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
A tam!
Słusznie, że się ujawnia, w gruncie rzeczy uściślenia nie są takie złe!
(Ależ ten świat jest zabawny - jakby nie to Twoje ustępstwo, to bym bronił mojego pewnie do upadłego, a tak się widzi, że Druga Strona zdoln do ustępstw, to od razu się człowiek cieszy, raduje i jednoczy ze wspomnianą, przez co i sam do ustępstw się staje skłonny. No bywa!).
Słusznie, że się ujawnia, w gruncie rzeczy uściślenia nie są takie złe!
(Ależ ten świat jest zabawny - jakby nie to Twoje ustępstwo, to bym bronił mojego pewnie do upadłego, a tak się widzi, że Druga Strona zdoln do ustępstw, to od razu się człowiek cieszy, raduje i jednoczy ze wspomnianą, przez co i sam do ustępstw się staje skłonny. No bywa!).
- katekate
- Zaprawiony W Bojach