Rozciąganie mięśnia strzałkowego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
luki2011
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ostatnio coś pobolewa mnie mięsień strzałkowy krótki (lub prostownik długi palców), jakie znacie sposoby na rozciąganie tej partii mięśni, bo nic nie znalazłem na ten temat.
PKO
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

ja stosuje te ćwiczenia
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=280&id=4802

do tego piłeczka tenisowa na rozcięgno podeszwowe plus masaż głęboki mięśnia
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ustawiasz nadgarstek w odpowiednim położeniu i delikatnie go ciągniesz drugą ręką, żeby uzyskać skrajną (oczywiście przy tym bezpieczną) pozycję.
Jesteś pewien, że to mięsień, a nie kość Cię boli? Pobolewanie kości przedramienia jest stosunkowo częste, może nie aż tak, jak shin splints, ale się zdarza.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

Bylon nadgarstek na podudziu??
peroneus brevis (mięsień strzałkowy krótki) -
rozpoczyna się na środkowej 1/3 powierzchni bocznej
strzałki i przegrodach międzymięśniowych goleni :
przedniej i tylnej. Kończy się na guzowatości V k.
śródstopia.
Czynność : zgina stopę podeszwowo i nawraca.
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

plizz tenisowa szybko staje się za miekka, lepsza jest kauczukowa czy silikonowa taka z automatu z badziewiem dla dzieciaków za 2 zł ew. za ok 8 zł w zoologicznym do zabawy dla pieska ;)
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

kość nie boli, nie ma unerwienia :oczko:

fajnie jest rozciągać mięśnie stopy poprzez bierne rozciaganie przez drugą osobę, odwracanie, nawracanie stopy-tak rozciągniesz strzałkowy
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O ja Was, strasznie przepraszam za idiotyczną pomyłkę z kością strzałkową. Nie wiem dlaczego pomyślałem o kości promieniowej. Wygląda na to, że Sylwester się odespał nie na 100, a na 90%. ;)
No to co do mięśnia strzałkowego, to pełne odciągnięcie stopy. I rozciągani trójgłowego łydki, bo bardzo często to jego słabe rozciągnięcie powoduje problemy z strzałkowego.
Rozciąganie przez drugą osobę to nigdy nie jest dobry pomysł, bo może dojść do za głębokich/nienaturalnych ruchów. A jak do takowych dojdzie, to nie jest się w stanie tak szybko zareagować i powrócić do naturalnego położenia.
A co do braku bólu kości, to może i jest to niewielki skrót myślowy, ale i tak proponuję sobie złamać jakąś większą, powinna wtedy boleć.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

kfadam pisze:plizz tenisowa szybko staje się za miekka, lepsza jest kauczukowa czy silikonowa taka z automatu z badziewiem dla dzieciaków za 2 zł ew. za ok 8 zł w zoologicznym do zabawy dla pieska ;)
Wypóbowłem większość piłeczek dla dzieci,ale wszystko jakieś podróby chińskie nie wytrzymały tygodnia.
Teraz mam tenisową Wilsona i jak narazie trzyma :hej:
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:O ja Was, strasznie przepraszam za idiotyczną pomyłkę z kością strzałkową. Nie wiem dlaczego pomyślałem o kości promieniowej. Wygląda na to, że Sylwester się odespał nie na 100, a na 90%. ;)
No to co do mięśnia strzałkowego, to pełne odciągnięcie stopy. I rozciągani trójgłowego łydki, bo bardzo często to jego słabe rozciągnięcie powoduje problemy z strzałkowego.
Rozciąganie przez drugą osobę to nigdy nie jest dobry pomysł, bo może dojść do za głębokich/nienaturalnych ruchów. A jak do takowych dojdzie, to nie jest się w stanie tak szybko zareagować i powrócić do naturalnego położenia.
A co do braku bólu kości, to może i jest to niewielki skrót myślowy, ale i tak proponuję sobie złamać jakąś większą, powinna wtedy boleć.

osoba rozciagająca powinna miec niejakie pojęcie o naturalnych kątach zakresów ruchu to raz
poza tym mówię o naturalnych ruchach stopy w ich naturalnych zakresach ;-)

po drugie złamanie kości powoduje uraz innych struktur z którymi kośc się łączy a szczególnie okostnej-a to ona jest przyczyną dotkliwego bólu
pozdro
komentarze
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Ostatnie zdanie Twojego posta - wiem, że tak jest, i dlatego wspomniałem o użyciu skrótu myślowego. "Ból kości" brzmi jednak przystępniej od jak najbardziej pełnego i ślicznie napisanego "Złamanie kości powoduje uraz innych struktur z którymi kośc się łączy, a szczególnie okostnej - a to ona jest przyczyną dotkliwego bólu".
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dobra, niech ci będzie :hahaha:
czasem ujawnia się we mnie zboczenie zawodowe
walczę z tym :hahaha:
komentarze
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A tam!
Słusznie, że się ujawnia, w gruncie rzeczy uściślenia nie są takie złe!

(Ależ ten świat jest zabawny - jakby nie to Twoje ustępstwo, to bym bronił mojego pewnie do upadłego, a tak się widzi, że Druga Strona zdoln do ustępstw, to od razu się człowiek cieszy, raduje i jednoczy ze wspomnianą, przez co i sam do ustępstw się staje skłonny. No bywa!).
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:hahaha: :spoczko: ciesz się, że kobiety potrafią reagowąc na różne fazy ksieżyca, stąd to ustepstwo :ble:
komentarze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ