Mam pytanie,
Jaki jest zalecany zestaw badań dla osoby, która chce w miarę bezpiecznie zacząć lub kontynuować swoją przygodę z bieganiem?
biegam od ponad roku, podczas treningów doskwierały mi pewne dolegliwości na szczęści okazało się, iż są to efekty wzmożonego treningu (wcześniej nie uprawiałem sportów wytrzymałościowych) wykonałem min.
- EKG spoczynkowe.
- Echo serca,
- konsultację ortopedyczną.
Wszystkie powyższe badania potwierdziły brak przeciwskazań co do uprawnia tego sportu, czy są może jeszcze jakieś badana, które należy, można wykonać aby potwierdzić faktyczny stan zdrowia i brak ukrytych schorzeń ?
Pozdrawiam
Zestawa badań dla biegacza
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 57.56
- Życiówka w maratonie: brak
Ja bym do tej listy dorzucił próbę wysiłkową. Jeżeli będzie wszystko ok, to nie widzę przeciwskazań. Jeśli ktoś jeszcze coś ma to dopisujcie 

Blog: www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=36321
Komentarze: www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=36322
Rekordy życiowe:
5 km: 29.57 - 27 V 2012
10 km: 55.41 - 7 IX 2013
Komentarze: www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=36322
Rekordy życiowe:
5 km: 29.57 - 27 V 2012
10 km: 55.41 - 7 IX 2013
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 39:32
- Życiówka w maratonie: brak
teściowa proponowała mi bym jeszcze głowe zbadał jak jej powiedziałem ile chce biegac 

- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
A ja bym dorzucił jeszcze morfologię. U mnie wzmożony wysiłek, zmiana diety i utrata wagi spowodowały obniżenie poziomu hemoglobiny.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
Bezwględnie morfologię krwii w raz z OB. To powinien robić każdy regularnie, czy biega czy nie. A jak chcesz mieć komplet "nieinwazyjnych" badań serca, to zrób jeszcze Holter 24h. Tylko potem idź do kardiologa, żeby omówić z nim wyniki.bosman78 pisze:Mam pytanie,
Jaki jest zalecany zestaw badań dla osoby, która chce w miarę bezpiecznie zacząć lub kontynuować swoją przygodę z bieganiem?
biegam od ponad roku, podczas treningów doskwierały mi pewne dolegliwości na szczęści okazało się, iż są to efekty wzmożonego treningu (wcześniej nie uprawiałem sportów wytrzymałościowych) wykonałem min.
- EKG spoczynkowe.
- Echo serca,
- konsultację ortopedyczną.
Wszystkie powyższe badania potwierdziły brak przeciwskazań co do uprawnia tego sportu, czy są może jeszcze jakieś badana, które należy, można wykonać aby potwierdzić faktyczny stan zdrowia i brak ukrytych schorzeń ?
Pozdrawiam