bieganie sprinterskie i basen

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:Eh, czy ja naprawdę po tych wszystkich wypowiedziach na forum nadal muszę być uznawany za całkowicie zielonego we wszystkich sprawach?
Przecież oczywiste jest, że 400 metrów to już zupełnie co innego, niż 100 albo 200. Ale w wątku odnosimy się do sprintów na 60 i 100 metrów, co już jest czystą mocą, i tutaj wytrzymałości nie ma co szukać. O ile się nie mylę, najdłuższym bieganym przez Bolta na treningach dystansem jest 600 metrów, a i to bardzo sporadycznie i bardzo treningowo.
Jak mnie pamięć nie myli, to w treningu sprintera 400 metrów ma nawet miejsce budowanie wytrzymałości tlenowej - proszę o komentarz, dobrze piszę?
Okej, mam nadzieję, że wyjaśniłem, że pisząc "sprinter" w moim ostatnim poście miałem na myśli sprintera w kontekście tego konkretnego wątku. :)
Wytrzymałość tlenowa jest różnie traktowana przez różnych trenerów od 400m. Jest pełny wachlarz: od całkowitej negacji, po stosowanie wybiegań dłuższych niż 60min.
Pytanie brzmi: czy bieganie treningu 4x600m p. 3' na 75% to wytrzymałość tlenowa czy beztlenowa? Dla mnie to jest wytrzymałość tlenowa. (% oznacza czas pokonania dystansu w stosunku do "życiówki", a nie tętno). A fartlek 9x1' p.3' (przerwa w marszu i truchcie)? Też tlenówka. Ale wszystko to jest zupełnie inne niż w treningu wytrzymałościowym długodystansowca.

A co do zasadniczego tematu: pływanie ze sprintem nie tworzą dobranej pary. W okresie roztrenowania lub we wczesnym okresie przygotowawczym można luźne pływanie w basenie można traktować jako masaż. Moim zdaniem moczenie mięśni w wodzie nie sprzyja dynamice.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
PKO
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Moim zdaniem moczenie mięśni w wodzie nie sprzyja dynamice.
Mój trener też mi to wbija do głowy. :oczko: A jeśli o tlen chodzi to ja trenując pod 400 mam rozbiegania i biegi ciągłe, treningi powtórzeniowe na mniejszej intensywności również.
Dominik89 pisze:a siła to tlenówka ? sztanga itp ? ;d
O ile robisz prawdziwą siłę, to nie. A jeśli machasz sztangą 10kg to tlenówka.
Auurelia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Widzę, że tutaj wszyscy obeznani. Dziękuję bardzo za wszystkie rady :D W takim razie muszę ograniczyć pływanie.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja zrozumiałem na początku, że Ty nie chcesz ograniczać pływania...
Może źle zrozumiałem. :)
Jeśli masz taką możliwość, jak najbardziej ogranicz. Hydrodynamika to jednak co innego niż aerodynamika, a w sprintach z pewnością będzie się liczył nieskazitelny wzorzec ruchu, który zostanie zakłócony, jeśli będziesz się koncentrowała na pływaniu. Ale jeśli nie chcesz ograniczać pływania - pływaj, byle szybko*. :)

*Chyba że idziesz w czysty wyczyn. Wtedy na pływanie po prostu nie ma miejsca.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ