Jak zacząć po przerwie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
marian14
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
biegam generalnie dla zdrowia i lepszej figury mam 40 lat i waże 98kg przy 188cm wzrostu.Przed 2 miesięczną przerwą biegałem średnio 12-13km w czasie około 1godz.10min.trzy razy w tygodniu.I jakie było moje zdziwienie kiedy zacząłem po 2 miesiącach przerwy :orany: szok nie mogę przebiec 30minut non stop!!! zatrzymuje się i biegne 45 min. z przerwami na marsz 3 minutowy.Czy jest możliwe żeby po dwóch miesiącach tak zgubić formę?może coś ze mną nie tak ?jak to odbudować i ile to potrwa?,z góry dzięki za pomoc ,pozdrawiam.
PKO
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Tu mogło mieć wpływ wiele czynników (wzrost masy ciała, dużo używek, marne odżywianie, niedosypianie, stres, dużo godzin w pracy, brak innych aktywności w trakcie przerwy itp.).
W 2 miesiące niestety, ale forma ulatuje sporo. Wg moich doświadczeń jeśli Twoje parametry (zwłaszcza waga i ilość czasu na regenerację) nie zmieniły się zbytnio, to jest szansa, że wrócisz do formy w ok. 2 miesiące. Oczywiście może to być miesiąc a może i cztery czy pół roku. Podstawowa rzecz, to wracaj spokojnie, nie narzucaj sobie za dużo na raz, bo pauza tylko pogorszy stan.

Dużo cierpliwości życzę i nie poddawaj się! Pamiętaj, że teraz do przyzwoitej formy wrócisz szybciej niż ją pierwszy raz zdobywałeś :oczko:

Co do marszobiegów, to się nimi w ogóle nie przejmuj. To jest świetna forma poprawy kondycji i mimo, iż wiele osób powie, że są łatwe i be, to wg mnie sporo możesz się dzięki nim poprawić nie ryzykując kontuzji i robiąc dość dużą objętość. Gdy przejdziesz do biegów ciągłych będziesz zdziwiony jak serce i płuca są już wytrenowane!
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

na początku bez spiny, tylko wszystko na luzie, swobodne przerwy, wolne bieganie + urozmaicenie sobie czymś lekko szybszym czy podbiegami, ale z głową !! :)
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
marian14
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie ,wielkie dzięki za pomoc i słowa otuchy, jedno wiem tak długiej przerwy nie ma co robić bo potem powrót jest strasznie trudny ,przynajmniej dla mnie,jeszcze raz dziękuję i pozdrowiam. :hejhej:
Awatar użytkownika
rene87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Duchowo wspieram i przy okazji lacze sie w bolu. Rowniez powracam po przerwie i nie jest wcale latwo, ale powoli... do celu :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ