Hej!
Prośba do osób, które badają u siebie poziom kwasu mlekowego. Czy możecie podać ile mmoli macie podczas najszybszej części testu i jak prędkość w niej osiągana ma się do prędkości jaką lecicie 5 czy 10km?
Ostatnio podczas pomiaru mleczanu w ostatniej części osiągnąłem 13,5mmol. I nie byłoby w tym nic specjalnie dziwnego, gdyby nie fakt, że taką prędkością biegam 5km. Kurde, przy takim zakwaszeniu powinienem paść po 5min. Nie chcę wiedzieć jak bardzo się kwaszę bijąc życiówkę na 5 czy 10km.
Jak bardzo się kwasicie?
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
Zakwaszenie jest taką samą sprawą jak hrmax, czyli kompletnie indywidualną i nieporównywalną. Różni ludzie różnie tolerują i buforują mleczan, zależy to też mocno od rodzaju treningu, tak że nie ma tu co porównywać.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Ilość produkowanego kwasu, stopień jego utylizacji, wreszcie tolerancja na mleczan na pewno są w jakimś stopniu cechą indywidualną. Jednak moim zdaniem nie aż tak bardzo żeby były to wartości nieporównywalne. Każdy widział standardowe zestawienie stężenia mleczanu i możliwego czasu trwania biegu. I moim zdaniem ja strasznie wyskakuję ponad taką tabelę, co mnie dziwi i trochę straszy.
Używając analogii do HR Max to tak jakby ktoś powiedział że na treningu miał puls 250, ale to normalne bo HRMax jest cechą indywidualną i nieporównywalną.
Używając analogii do HR Max to tak jakby ktoś powiedział że na treningu miał puls 250, ale to normalne bo HRMax jest cechą indywidualną i nieporównywalną.
-
- Zaprawiony W Bojach
To oczywiste, że przy tej samej prędkości teraz kwasisz się znacznie mniej. Jadnak mi chodzi o coś innego. Jakie masz stężenie przy prędkości odpowiadającej życiówce na 5km?EKOERNA71 pisze:jak zaczynalam biegac to bylo tragicznie teraz juz jest spoko!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Z tym 250 to przesadziłeś, ale mam znajomego który średnie z 10 km miał 203, a max 220, ja miałem 160-165, a maxa nie pamiętam ale mniej niż 180, tempo podobne, moje nawet szybsze, jak chcesz to porównać?
-
- Zaprawiony W Bojach
celowomppietia pisze:Z tym 250 to przesadziłeś
Nie chcęmppietia pisze: ale mam znajomego który średnie z 10 km miał 203, a max 220, ja miałem 160-165, a maxa nie pamiętam ale mniej niż 180, tempo podobne, moje nawet szybsze, jak chcesz to porównać?

Chcę porównywać poziom LA.