Prośba o ocenę planu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
roberturbanski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, w grudniu chcę wystartować w półmaratonie w Toruniu, przed nim jeszcze może 10-tka w listopadzie. 15 września pobiegłem połówkę w Płocku leciutko przekroczyłem 2 h. Chciałbym zejść w grudniu poniżej 2 h. Ciągle szukam "swojej" drogi, znalazłem taki planhttp://polskabiega.sport.pl/polskabiega ... gotuj.html.
Proszę o opinie. Mój miesięczny km to około 140 - 160 km miesięcznie
PKO
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Do złamania 2h nie potrzeba ani Danielsa, ani innych skomplikowanych planów. W Płocku byłeś o włos od sukcesu, prawdopodobnie przy lepszym rozłożeniu sił dałbyś radę.

Przejrzałem szybko Twojego bloga. Biegasz dość intensywnie od stycznia. Moim zdaniem teraz korzystniej będzie zmniejszyć obciążenia i trochę się zregenerować, niż aplikować sobie mocny trening. Możesz spokojnie ograniczyć kilometraż przez najbliższe 2 tygodnie. Forma na pewno nie ucieknie, a zresztą lepiej być lekko niedotrenowanym niż przetrenowanym.

Twoje tempo na treningach (oczywiście nie dotyczy akcentów) nie powinno przekraczać 6:00. Długie wybiegania 20km i więcej też bym sobie odpuścił - wystarczy 16km, byle powoli. Biegaj spokojnie 30km tygodniowo, raczej na samopoczucie niż na tętno. Co tydzień albo dwa zrób jakiś akcent (np. BNP, bieg tempie startowym). W tygodniu przedstartowym wyraźnie poluzuj. To powinno wystarczyć na 1:55 :usmiech:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ