Komentarz do artykułu Starsi biegacze potrzebują treningu siłowego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

O! Ja przecież nawet pisałem o tym, że starsi biegacze muszą robić niestety wiecej, juz kurcze nie pamietam w jakim kontekście.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam, może to chodziło o grę wstępną,...
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hmm, to ogromny spadek siły. 5% rocznie i to przy zachowaniu stałej masy mięśniowej? Ciekawe. Przecież ogólnie twierdzi się, że siła mięśni zależy (upraszczając) od ich wielkości, więc nie powinna aż tak spadać.

http://www.joefrielsblog.com/

Friel ma w tej chwili 70 lat, jest czynnym sportowcem (triatlonistą) i jak pisze dopiero w tym roku zauważył u siebie spory spadek wydolności, wcześniej osiągi, łącznie z HRmax miał mniej więcej cały czas podobne. Akurat ostatnio na blogu publikuje spory cykl wpisów dotyczących starzenia się sportowca, całkiem ciekawe, polecam :).
Z tym że Friel twierdzi, że wszyscy potrzebują treningu siłowego, co najwyżej dwudziestolatkowie w okresie startowym mogą się bez tego obyć (ale zimą muszą nawiedzać siłownię), wszyscy starsi powinni machać żelazem na okrągło, latem podtrzymująco, zimą mocno.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Znalazłem: http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=5422

Friel może jest cały czas czynnym biegaczem.
Patrząc jaka grupę wzięli pod uwage w badaniu podejrzewam, że wzięto ludzi którzy deklarują się jako biegacze ale pewnie są relatywnie mało aktywni.
Ja o sobie też mówię, ze jestem biegaczem bo jestem (jeszcze) w stanie jeśli trzeba przebiec 20 km ale ruszam się bardzo mało i moja siła nóg jest na pewno znacznie niższa niż 10 lat temu kiedy się ruszałem dużo.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ