Komentarz do artykułu Starsi biegacze potrzebują treningu siłowego
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Starsi biegacze potrzebują treningu siłowego
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
O! Ja przecież nawet pisałem o tym, że starsi biegacze muszą robić niestety wiecej, juz kurcze nie pamietam w jakim kontekście.
-
- Zaprawiony W Bojach
Adam, może to chodziło o grę wstępną,...
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
Hmm, to ogromny spadek siły. 5% rocznie i to przy zachowaniu stałej masy mięśniowej? Ciekawe. Przecież ogólnie twierdzi się, że siła mięśni zależy (upraszczając) od ich wielkości, więc nie powinna aż tak spadać.
http://www.joefrielsblog.com/
Friel ma w tej chwili 70 lat, jest czynnym sportowcem (triatlonistą) i jak pisze dopiero w tym roku zauważył u siebie spory spadek wydolności, wcześniej osiągi, łącznie z HRmax miał mniej więcej cały czas podobne. Akurat ostatnio na blogu publikuje spory cykl wpisów dotyczących starzenia się sportowca, całkiem ciekawe, polecam
.
Z tym że Friel twierdzi, że wszyscy potrzebują treningu siłowego, co najwyżej dwudziestolatkowie w okresie startowym mogą się bez tego obyć (ale zimą muszą nawiedzać siłownię), wszyscy starsi powinni machać żelazem na okrągło, latem podtrzymująco, zimą mocno.
http://www.joefrielsblog.com/
Friel ma w tej chwili 70 lat, jest czynnym sportowcem (triatlonistą) i jak pisze dopiero w tym roku zauważył u siebie spory spadek wydolności, wcześniej osiągi, łącznie z HRmax miał mniej więcej cały czas podobne. Akurat ostatnio na blogu publikuje spory cykl wpisów dotyczących starzenia się sportowca, całkiem ciekawe, polecam

Z tym że Friel twierdzi, że wszyscy potrzebują treningu siłowego, co najwyżej dwudziestolatkowie w okresie startowym mogą się bez tego obyć (ale zimą muszą nawiedzać siłownię), wszyscy starsi powinni machać żelazem na okrągło, latem podtrzymująco, zimą mocno.
The faster you are, the slower life goes by.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Znalazłem: http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=5422
Friel może jest cały czas czynnym biegaczem.
Patrząc jaka grupę wzięli pod uwage w badaniu podejrzewam, że wzięto ludzi którzy deklarują się jako biegacze ale pewnie są relatywnie mało aktywni.
Ja o sobie też mówię, ze jestem biegaczem bo jestem (jeszcze) w stanie jeśli trzeba przebiec 20 km ale ruszam się bardzo mało i moja siła nóg jest na pewno znacznie niższa niż 10 lat temu kiedy się ruszałem dużo.
Friel może jest cały czas czynnym biegaczem.
Patrząc jaka grupę wzięli pod uwage w badaniu podejrzewam, że wzięto ludzi którzy deklarują się jako biegacze ale pewnie są relatywnie mało aktywni.
Ja o sobie też mówię, ze jestem biegaczem bo jestem (jeszcze) w stanie jeśli trzeba przebiec 20 km ale ruszam się bardzo mało i moja siła nóg jest na pewno znacznie niższa niż 10 lat temu kiedy się ruszałem dużo.