kiedy wdrążyć krosy do swojego treningu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Midway
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam,
własnie kończy mi się okres roztrenowania i za tydzień chciałbym zacząć przygotowania do następnego seznu.

Moim pytaniem jest kiedy zacząć biegać krosy...czy zrobic to juz na jesien, w zime czy moze dopiero na wiosnę?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zawsze możesz robić.
Midway
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

w okresie miedzy startowym podobno nie powinno sie robic krosów.
a w jakim okresie szczególnie powinienem zwrócic na nie uwage....do tej pory biegałem raz w tygodniu....czy moge go biegac 2-3 razy?
andrewawesome
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 36:01

Nieprzeczytany post

W okresie startowym powinno się wyluzować żeby nabrać świeżości, ale to nie oznacza, że musisz koniecznie wyeliminować krosy całkowicie w tym czasie. Po prostu jeżeli w okresie przygotowawczym robisz załóżmy 2 krosy w tygodniu po 60 minut, to w okresie startowym raz w tygodniu 30-40 minut będzie w porządku. A co do pytania czy jesień, zima czy wiosna to uważam, że krosy są jednostką budującą (mniej więcej coś jak trening w tempie maratońskim czy polski drugi zakres, czyli zmęczenie wyraźnie większe niż na zwykłych wybieganiach, ale po treningu powinieneś czuć się dobrze) i dlatego też warto je robić w każdej porze sezonu, tylko w okresie startowym tak jak napisałem zmniejszyć ich dawkę.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Mówiąc zawsze mam na myśli, że zawsze poza okresem kiedy nie powinieneś. Starty same w sobie są mocnymi bodźcami .
Awatar użytkownika
jb212
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:13

Nieprzeczytany post

Ja stosuję tylko kros pasywny i to tylko w początkowym okresie budowania bazy. Kros w tym wypadku służy mi jedynie jako grunt pod bardziej intensywne sesje podbiegów.
Obrazek
10km-35:13
Vege Runners
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Biegałem w okresie przygotowawczym wszystkie wybiegania po trasie 9m podbiegu na kilometr i powiem Ci, że świetna sprawa.
Nie robiłem w tamtym czasie wcale siły biegowej/statycznej, a tempo wybiegań było niezłe. Dodatkowo robiąc testy na 5-6km, nie brakowało power'a w nogach.
Polecam jak najwięcej biegać po pagórkach! Był kiedyś plan gościa, co ze 130-140km/tydzień nabiegał 2:13:xx w maratonie. Jak się okazało wszystkie wybiegania/wb2 biegał po mocno pofałdowanym terenie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ