rozciąganie przed bieganiem szkodzi czy pomaga ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
fotman pisze:A ja po ukończeniu 40stki postanowiłem zmienić rozgrzewkę i zrezygnować z większości ćwiczeń rozciągających przed treningiem.
Obecnie po wstępnym truchcie (7-12min) robię ok. 5min krążeń głową, biodrami, kolanami, rękami itp., po czym następuje 5-8min dynamicznych ćwiczeń rozciągających. Potem przed treningami wymagającymi szybszego biegania robię skipy, wieloskoki, cwały, wyrzuty nóg itp., co zajmuje mi 8-15min w zależności od potrzeb. Na zakończenie rozgrzewki robię 3-4 rytmy.
Całe rozciąganie statyczne wyrzuciłem na zakończenie treningu.
I ten system bardzo dobrze mi służy od kilku lat.
Uważam, że długie rozciąganie statyczne przed treningiem nie ma sensu. Po treningu tak.
I tak jest poprawnie. Rozcoaganie przed treningiem nie ma sensu...

Juz kiedys dyskutowalismy na ten temat. Juz od paru lat zwracam uwage, ze zadne zwierze nie rozciaga sie przed czy po polowaniu. Jedynie na zimno po snie lub drzemce. I co to moze nam powiedziec?
własnie dlatego pporuszam ten temat byłem na treningu z "Trenerem Koordynatorem Kadry Narodowej B PZLA" :) który rozciąganiem statycznym zaczął trening przed testem Coopera i dowiedziałem sie jakie to ważne mając odmienne zdanie

co do drugiej sprawy nie jestem pewien czy zwierzeta stosuja plany treningowe :)
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze: własnie dlatego pporuszam ten temat byłem na treningu z "Trenerem Koordynatorem Kadry Narodowej B PZLA" :) który rozciąganiem statycznym zaczął trening przed testem Coopera i dowiedziałem sie jakie to ważne mając odmienne zdanie

co do drugiej sprawy nie jestem pewien czy zwierzeta stosuja plany treningowe :)
Mozesz jeszcze napisac ile mial ten trener lat, tak zebym mogl ta wypowiedz w moich szufladkach zakwalifikowac.

Odmienne zdanie tez trzeba uzasadnic.

Dlaczego uwazasz, ze zwierzeta nie maja planu: jasc, spac, nie byc zjedzonym, spac, jasc, spac i od czasu do czasu sex. :bum:
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
marcinostrowiec pisze: własnie dlatego pporuszam ten temat byłem na treningu z "Trenerem Koordynatorem Kadry Narodowej B PZLA" :) który rozciąganiem statycznym zaczął trening przed testem Coopera i dowiedziałem sie jakie to ważne mając odmienne zdanie

Mozesz jeszcze napisac ile mial ten trener lat, tak zebym mogl ta wypowiedz w moich szufladkach zakwalifikowac.

Odmienne zdanie tez trzeba uzasadnic.

Dlaczego uwazasz, ze zwierzeta nie maja planu: jasc, spac, nie byc zjedzonym, spac, jasc, spac i od czasu do czasu sex. :bum:
starszy Pan :) zapewne oczekiwałes takiej odpowiedzi :)
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ