miesiąc przed głównym startem w maratonie - prośba o pomoc

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
shczwany
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:52
Życiówka w maratonie: 3:40:35

Nieprzeczytany post

Witajcie,

potrzebuje rady doświadczonych kolegów/koleżanek jak rozegrać ostatni miesiąc przed głównym startem w maratonie. Zaczyna mi się robić mętlik w głowie i nie chcę popełnić jakiegoś większego błędu w tym okresie.

Główny start mam 20.X.2013 i realizuję plan Skarżyńskiego na 3:40 czyli tydzień wygląda tak;

1) WB1 14 km + SB
2) WB2 19 km w tym 14 km na 5:00.
3) WB1 14 km + przebieżki
4) Wybieganie ( u mnie ok 28 km )

Oprócz tego robię 1 lub 2 x regeneracyjną dychę. Ogólnie plan mi się realizuje bardzo fajnie bez większej spinki.
29.IX.2013 (3 tygodnie przed startem ) jest Maraton Warszawski. Zaplanowałem zrobić na nim 30 km w tym dyszka nr 3 w tempie startowym. Później zejdę z trasy.

06.X.2013 (2 tygodnie przed startem) jest Biegnijwarszawo. Planowałem polecieć ile fabryka pozwoli żeby się sprawdzić.

Jurek Skarżyński w swoim planie proponuje w tygodniu startu kontrolnego zrobić 2 treningi;
1) WB2 11 km w tym 6km na 4:55
2) WB1 10 km + przebieżki

a w tygodniu po starcie kontrolnym;
1) WB1 10km
2) WB1 10km
3) WB1 12 km + przebieżki
4) OWB1 20km

I teraz moje dylematy.
Jurek Skarżyński podaje jak biegać tydzień przed i tydzień po starcie kontrolnym. Ale jak to pogodzić jeśli mam dwa starty kontrolne tydzień po tygodniu ? Jak biegać w tym drugim tygodniu przed dychą ? Jak w tygodniu startu kontrolnego czy jak po starcie kontrolnym ?

Druga sprawa. Zostaje tydzień poprzedzający tydzień głównego startu (7-13.X.2013). Czy w moim przypadku potraktować go i biegac jak w tygodniu po starcie kontrolnym ? Na razie tak to widzę, ale może robię błąd :niewiem: .

Jeżeli ktos mi może podpowiedzieć będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!

shczwany
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

plan j.s sa fajne tylko bardzo ciezkie ,zawodnicy mowia ,ze sa to plany dla bardzo mocnych zawodnikow czyli fizoli.
Pobiegnij sobie testowo,ale wnioski wyciagnij po biegu testowym ,bedziesz obsewowoal swoje samopoczucie i co nogi pozwola robic,miesisac przed maratonem juz powinienes byc przygotowany --mozna juz tylko cos spierniczyc,,sam osobiscie wybralbym jeden test ten na miesiac przed i dalej szlifowac forme.

Najwazniejsze pytanie jak dlugo biegasz i na jaki czas chcesz biec maraton,,pozdrawiam :ojoj:
rufuz

Nieprzeczytany post

Jak biegasz wedlug J.S. to na 100% J.S. podaje dokladny plan az do samego dnia startu. Ja biegam wedlug J.S. na 3h i jest dokladnie wszystko rozpisane az do dnia startu lacznie ze startami kontrolnymi.
shczwany
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

@krasnoludek6

Biegam ok 5 lat i będzie to dla mnie maraton nr 5. Mam zamiat atakować 3:40 i oczywiście że można w ostatnich tygodniach zrobić sobie kuku więc pytam jak rozegrać ten ostatni okres.

@rufuz

No właśnie nie do końca. Plan jest, ale ogólny. Przeczytaj jeszcze raz moją sytuację 1 tyg - start kontrolny, 2 tyg - start kontrolny, 3 tyg - normalny trening 4 tyg - start w maratonie.

Takiego scenariusza nie ma w książce J.S i stąd moje pytania jak mam trenować w tych tygodniach.
rufuz

Nieprzeczytany post

W książce nie, ale na forum jest :ble:
shczwany
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rufuz jak wiesz gdzie są odpowiedzi na moje pytania to się zlituj i daj mi link :hej:

bo ja szukam, błądzę i ni cholery nie mogę doposować treningów do mojego kalendarza przed najważniejszym startem w sezonie :ojnie:
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie pamiętam jak jest w książkach J.S., ale na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że ostatni akcent przed 10 km czy połówką robię na 4-5 dni przed startem, z kolei pierwszy akcent po zawodach biegam po mniej więcej 3 dniach, czyli jeżeli np start mam w sobote, to pierwsza mocniejsza jednostka przypada mi mniej więcej na wtorek/środe. W przypadku maratonu myśle, że warto ostatni tydzień poświęcić wyłącznie na rozbiegania, dorzucić do tego ewentualnie przebieżki.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
rufuz

Nieprzeczytany post

Popatrz tutaj

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=586

http://bieganie.pl/?cat=2&id=802&show=1

To sa plany na 2:59 ale mozna wydedukowac co i jak.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

na samopoczucie,pozdrawiam
shczwany
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuję.

Faktycznie pomogło i już sobie ułożyłem co chciałem. Mam nadzieję, że się wszystko uda :hejhej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ