Obecnie postanowiłem zaangażować się nieco bardziej i zacząć lekko trenować a nie tylko biegać - pierwszy cel to półmaraton Szakala 27.10 w Łodzi - co do planu treningowego postanowiłem zaadaptować (po pewnych przekształceniach) jeden z tych podanych na stronie bieganie.pl mianowicie - http://www.bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=314 .
1. Nie wiem czy nie zbyt ambitny to plan jak na pierwszy półmaraton, w ostatnich 5 tygodniach zakłada on dłuższe biegi przez 90 min. i w ostatnim tygodniu 75. Czyli te 90 min. to zakładany czas na przebiegnięcie półmnaratonu wg. tego planu ? W moim przypadku będzie on pewnie "nieco" dłuzszy...
2 Drugim z celów będzie start w maratonie wiosną 2014 roku - tutaj mam też kilka pytań, po starcie w w/w półmaratonie planuję zacząć przygotowania. Tutaj chciałbym się zwrócić o pomoc w doborze literatury, na razie słyszałem o ( Bieganie metodą Danielsa, Maratony i ultramaratony - Jerzy Skarżyński) [możecie dodać też inne propozycje] chciałbym zaczać przygotowania dobrą, sprawdzoną metodą, dowiedzić się co po pierwszym starcie na takim dystansie, jak utrzymać formę, kiedy wystartować w kolejnym maratonie ew. biegach na krótszych dystansach ?
Prosiłbym o opinie i porady odnośnie wymienionych powyżej dwóch punktów