Trening na 3km połączony z treningiem siłowym

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
PAKA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Trenuję na siłowni 3 razy w tygodniu, czego celem jest uzyskanie kilka kilogramów masy mięśniowej.
Oprócz tego chciałbym poprawić swój czas na 3000 metrów, ponieważ pracuję w służbach mundurowych i co rok mam z tego egzaminy.
Mój czas na dystansie 3 km zazwyczaj wynosi około 12:20 min.
Proszę was o rozpisanie jakiegoś planu biegania na 2 dni w tygodniu. Wiem, że to trochę mało ale po każdym treningu siłowym czyli 3 razy w tyg robię 15 min truchciku. Na bieg w dzień poza treningiem siłowym mogę pozwolić sobie maksymalnie na 30min.

wiek - 25 lat
wzrost- 185 cm
waga - 80 kg

Bardzo proszę o poradę jak mogę spędzić te 30 min dwa razy w tygodniu żeby poprawić swoją czasówkę chociaż minimalnie :usmiech:
PKO
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

PAKA pisze:Witam.

Proszę was o rozpisanie jakiegoś planu biegania na 2 dni w tygodniu. Wiem, że to trochę mało ale po każdym treningu siłowym czyli 3 razy w tyg robię 15 min truchciku. Na bieg w dzień poza treningiem siłowym mogę pozwolić sobie maksymalnie na 30min.

Delikatnie czy otwarcie Ci to powiedzieć ?
PAKA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wal prosto z mostu.... :hejhej:
Zdaje sobie sprawę z tego, że bardzo mało czasu chce poświęcić na bieganie. Jednak liczę na to, że podrzucisz mi jakiś pomysł zamiast 30 minut biegu równym tempem. Może jakieś podbiegi, przebieżki, interwały?
Pompuj
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

30 minut starczy ci na rozgrzewkę i rozciąganie :usmiech:
PAKA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok a następne 30 min?
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trening właściwy :>
PAKA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

konkretniej?
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To może ja Ci napiszę...widzisz, w 30 minut to sobie może poczłapać początkujący biegacz. Jeżeli chce się zrobić coś konkretnego, to niestety ale ze 2h trzeba zarezerwować (liczę czas przeznaczony na rozciąganie, prysznic itp).
Mój najkrótszy trening, zwyczajny rozruch przed zawodami zakończony kilkoma przebieżkami zamyka się w mniej więcej godzinę. Na 30 minut to nawet szkoda stroju brudzić :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na początek pohasaj sobie miesiąc po 10 km - jak się pośpieszysz to w 30 min zdąźysz, ale nie polecam tak biegać. Później dodasz sobie jakieś przebieźki, podbiegi, interwały.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:To może ja Ci napiszę...widzisz, w 30 minut to sobie może poczłapać początkujący biegacz. Jeżeli chce się zrobić coś konkretnego, to niestety ale ze 2h trzeba zarezerwować (liczę czas przeznaczony na rozciąganie, prysznic itp).
Mój najkrótszy trening, zwyczajny rozruch przed zawodami zakończony kilkoma przebieżkami zamyka się w mniej więcej godzinę. Na 30 minut to nawet szkoda stroju brudzić :usmiech:
Chyba "troszkę" przegiąłeś. ;) Po co to odstraszanie i robienie "elitarnego" grona biegaczy, których zwyczajny trening trwa 2 h? Tempówka wg Danielsa (jeden z lepszych schematów, choć na pewno można przyciąć trochę z tego easy run na wstępie z pięć minut):
15'E+20'T+5'E
Czyli 40 minut. Przed tempówkami trzeba się dobrze rozgrzać. No to rozciąganie dynamiczne, bardzo dynamiczne, bo mamy mało czasu, pięć minut. Zbawienna dla większości rytmika Yacoola, cztery minuty. Minuta na wyjście z domu, biegniemy. Po czterdziestu minutach wracamy, ponieważ jesteśmy mega-dobrze rozgrzani, do domu wbijamy w dwadzieścia sekund! (Cóż za emocje, czy zmieścimy się w godzinie?). Czterdzieści sekund na opłukanie twarzy, łyk (to była tempówka, więc pewnie duszkiem wypijemy pół litra ;)) wody mineralnej. Bierzemy rozciąganie, ten zestaw od Bylona* oczywiście, bo tylko on pozwala rozciągnąć kluczowe grupy mięśni w tak krótkim czasie! [Po obliczenia zapraszam do *wątku, w którym faktycznie takie cuś z myślą o początkujących zamieściłem] - osiem minut i wszystkie mięśnie najbardziej błagające o rozciągnięcie już o nie błagać nie muszą.
Zostały nam dwie minuty na spojrzenie na zegarek i odczytanie godziny. Można się jeszcze nawet opłukać. Udało się.

IMHO w godzinę, w dużym pośpiechu, bez porządnego prysznica i perfekcyjnej rozgrzewki, bez rozciągnięcia pośladkowych i jakiejkolwiek sprawności, ale można zaliczyć kompletny trening. Nawet bez skracania tego początkowego E!
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Nickt z dlugasow mi nie wierzy, ze takie o 4x400 moze trwac dluzej jak caly maraton.

20' bieg luzny z wraststajaca predkoscia
5' p
15' ABC
5' p
7' 3x50m sprinty
10' p i kolce
5' 2x100m ustawienie tempa
5' p
30' 4x400 na calego z 8-9'p
15' nieprzytomny
15' trucht
15' cos niecos naciagnac

No prawie maraton. A w planie stoi tylko 4x400 w 59-60s :hahaha:
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To raczej nie jest trening dla amatora, nawet bardzo ambitnego i zaawansowanego.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:To raczej nie jest trening dla amatora, nawet bardzo ambitnego i zaawansowanego.
:niewiem:
Nie bardzo rozumiem, co to ma do czynienia z treningiem zawodowcow. To normalny trening w klubie.
Chcialem tylko pokazac ile czasu moze zajac zwykly trening. Bez prysznica i dojazdu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ