maraton, bieganie naturalne, buty
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hmmm... no to dobre pytanie w takim razie :D Nie pamiętam (jak widać) dokładnie, ale gdzieś mi się w głowie zapisało, że Ty o nich pisałeś :D No to kto je zachwalał? :D Oj, coś mi się ostro pomieszało. Ale buty są świetne 

-
- Zaprawiony W Bojach
pisałem ale raczej w kontekście, że chcialbym je mieć bo dobre i tanie 

-
- Rozgrzewający Się
Witam ponownie,
finalnie zakupiłem NB mt100 i już dwa razy pobiegałem się w nich po lesie. Wrażenia? Buty są świetne. Lekkie, wygodne i super wyczuwa się w nich podłoże. Ale trzeba dozować kilometry. Po pierwszym biegu (6km) biegu łydki i achillesy dawały znać o sobie. Wcześniej pisałem, że chce przebiec maraton. Myślę, że trenując w tych butach to daleka droga przede mną. Zobaczymy:)
finalnie zakupiłem NB mt100 i już dwa razy pobiegałem się w nich po lesie. Wrażenia? Buty są świetne. Lekkie, wygodne i super wyczuwa się w nich podłoże. Ale trzeba dozować kilometry. Po pierwszym biegu (6km) biegu łydki i achillesy dawały znać o sobie. Wcześniej pisałem, że chce przebiec maraton. Myślę, że trenując w tych butach to daleka droga przede mną. Zobaczymy:)
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
hej Tricky - i jak się biega w tych mt100? Łydy i achillesy żyją?
Pytam, bo sam mam zamiar zmienić technikę biegu - aktualnie po lesie zasuwam w kanadiach (z pięty, chyba), więc jestem ciekawy porównania. I czy w kanadiach faktycznie nie da się biegać na śródstopiu? Mi się zawsze wydawały stosunkowo mało amortyzowane i o stosunkowo niewielkim spadku pięta-przód w porównaniu z butami przeznaczonymi na asfalt.
Pytam, bo sam mam zamiar zmienić technikę biegu - aktualnie po lesie zasuwam w kanadiach (z pięty, chyba), więc jestem ciekawy porównania. I czy w kanadiach faktycznie nie da się biegać na śródstopiu? Mi się zawsze wydawały stosunkowo mało amortyzowane i o stosunkowo niewielkim spadku pięta-przód w porównaniu z butami przeznaczonymi na asfalt.
-
- Zaprawiony W Bojach
Oczywiście, że się da. Co prawda pierwszy model Kanadia TR był lepszy, bo mniej napakowany niż Kanadia TR3, który teraz używam. Pociechą jest, że TR 3 są chyba lepsze niż TR4 (przynajmniej tak wyglądają)robbur pisze:I czy w kanadiach faktycznie nie da się biegać na śródstopiu?

Tricky, jeśli masz wrodzony dar bieganie ze śródstopia to za wszelką cenę tego nie spieprz. Z mojej wieloletniej obserwacji wynika, że im "lepszy" (droższy) but, tym gorszy dla osoby obdarzonej prawidłową budową stopy i umiejącej jeszcze biegać jak matka natura dała. Przerabiałem to na sobie, łydki pobolą i przestaną. Najważniejsze, to nie zacząć od razu za mocno i za dużo, bo się może skończyć kontuzją. A swoje Kanadie używam na zmianę z butami z Lidla, starymi startówkami lub ostatnio butami po tuningu (czyli już maksymalnie odchudzonymi). A startuję oczywiście w Asics DS Racer, ale to już całkiem inna historia (ale nie ostatnim modelu, bo już i to im się udało spieprzyć)

-
- Rozgrzewający Się
To witaj w klubie
Również biegam w lidlówkach, a na deszcz, podbiegi, biegi w terenie używam butów Adidasa model Kanadia 4 GTX. Są świetne. Bardzo dobrze trzymają stopę, czego nie mogę do końca przyznać butom z lidla. Też niedawno zacząłem biegać na śródstopiu. W Kanadiach da się tak biegać tylko czasami mogę przeszkadzać te wypustki i ich świetnia przyczepność, ale to tylko na początku gdy się do nich przyzwyczajałem to miałem malusieńki problem w porównaniu do cirvitów. Jeśli masz jakieś pytania to pisz.

- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
Najlepsze jest to, że też mam zestaw kanadie + lidlowe crivity (chociaż ostatnio się kurzą bo biegam prawie wyłącznie po lesie i gruntówkach).
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 53
Na wstepie powiem ze w tym roku mam zamiar przebiez maraton Poznanski, biegam 3 razy w tygodniu (mam zamiar czesciej ) tak mniej wiecej od 10 do 20km na jeden trening i biegam w MIZUO WAVE NITRON (dałem za nie 164zł, trafilem na promocje
), są to moje pierwsze buty do biegania i wydaja sie znakomite, tzn wlasnie mysle nad zmiana bo tamte mam juz praktycznie rok, a zniszczylem je tez troche przy siatkowce i czuje ze zmiana jest potrzebna
na poczatku jak zaczalem wychodzic na bieganie to wychodzilem w zwyklych butach, gdy kupilem te (miuzno) poczulem ogromna roznice, ale nie wiem czy one sa tak dobre, czy sa tak dobre w porownaniu do zwyklych butów... dlatego chcialbym sprobowac czegos nowego, chcialbym kupic jedne buty na treningi i juz bieg maratonski nie stac mnie na to zeby kupowac dwoch par ...
zastanawiam sie nad:
http://allegro.pl/buty-puma-men-complet ... 41297.html
http://allegro.pl/buty-biegowe-treningo ... 15221.html
Zaznacze ze na buty chccialbym wydac do200zł, te pierwsze ciezko dostac w tej cenie, dlatego czekam na jakas okazje, nie wiem czy dobre sa tez te buty dla mnie poniewaz biegam raczej z piety (chociaz staram sie troche to zmieniac) a na jednej stronie wyczytalem takie cos "FUUJIN ma węższą piętę, co nie powinno przeszkadzać na trasie, kiedy nie trzeba szukać stabilności w pięcie, tylko atakować cały czas przodem stopy."
Te drugie buty w ogole mnie ciekawia czy maja jakas pozytywna opinie, bo pewnie jest to wytwor mocno promowany a tak naprawde zły do biegania ...
czekam tez na inne propozycje, moze ktos biega w MIUZNO i ma porownanie do innych butow czy są one faktycznie bardzo dobre
i jeszcze jedno pytanie, czy w ogole buty pumy są ogolnie dobre na maraton, bo czesto slyszalem ze np. asics jest bdb 
dzieki z gory za odpowiedz

zastanawiam sie nad:
http://allegro.pl/buty-puma-men-complet ... 41297.html
http://allegro.pl/buty-biegowe-treningo ... 15221.html
Zaznacze ze na buty chccialbym wydac do200zł, te pierwsze ciezko dostac w tej cenie, dlatego czekam na jakas okazje, nie wiem czy dobre sa tez te buty dla mnie poniewaz biegam raczej z piety (chociaz staram sie troche to zmieniac) a na jednej stronie wyczytalem takie cos "FUUJIN ma węższą piętę, co nie powinno przeszkadzać na trasie, kiedy nie trzeba szukać stabilności w pięcie, tylko atakować cały czas przodem stopy."
Te drugie buty w ogole mnie ciekawia czy maja jakas pozytywna opinie, bo pewnie jest to wytwor mocno promowany a tak naprawde zły do biegania ...
czekam tez na inne propozycje, moze ktos biega w MIUZNO i ma porownanie do innych butow czy są one faktycznie bardzo dobre

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 45:14
- Życiówka w maratonie: 3:53:44
- Kontakt:
.Diamencik pisze:Zaznacze ze na buty chccialbym wydac do200zł, te pierwsze ciezko dostac w tej cenie, dlatego czekam na jakas okazje, nie wiem czy dobre sa tez te buty dla mnie poniewaz biegam raczej z piety (chociaz staram sie troche to zmieniac) a na jednej stronie wyczytalem takie cos "FUUJIN ma węższą piętę, co nie powinno przeszkadzać na trasie, kiedy nie trzeba szukać stabilności w pięcie, tylko atakować cały czas przodem stopy."
Cześć
A byłeś w jakimś sklepie dla biegaczy i badałeś stopę, np. na bieżni? Nie ma sensu czytać detali o węższej czy szerszej pięcie, jak buty masz nie dobrane odpowiednio. Jak będziesz znał typ stopy, możesz mierzyć po 1 parze każdej marki i zobaczysz w których Ci jest wygodniej.
Nie ma sensu prowadzić takich dyskusji bo to pytanie co jest lepsze - Mercedes czy Bmw. Każda marka ma dobre buty z amortyzacją lub do biegania naturalnego w których spokojnie można biegać maraton. Zdecydowanie więcej zależy od przygotowania i takiego dobrania buta, aby był a. wygodny, b. dopasowany do twojego typu stopy. Ja np. na znaczek w ogóle nie patrzę, biegam w New Balance i bardzo sobie chwalę (choć z jednych badań prowadzonych na bieganie.pl rzeczywiście wynika, że większość biega w Asicsach i Nike, jeśli dobrze pamiętam)Diamencik pisze:czekam tez na inne propozycje, moze ktos biega w MIUZNO i ma porownanie do innych butow czy są one faktycznie bardzo dobrei jeszcze jedno pytanie, czy w ogole buty pumy są ogolnie dobre na maraton, bo czesto slyszalem ze np. asics jest bdb
Cele na 2014: 10 km - 39:59; 21,1 km - 01:29:59
-
- Zaprawiony W Bojach
a ty co, archeolog czy nekrofil?
-
- Zaprawiony W Bojach
świetna antyreklama.