Złamać 4h w maratonie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
malvina-pe.pl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:46:40
Życiówka w maratonie: 03:55:47
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:
malvina-pe.pl pisze: Dzięki Adrian. Brzmi to całkiem rozsądnie. Zastanawia mnie tylko to czwartkowe rozbieganie w pierwszym zakresie. Generalnie nie jestem zwolenniczką długich wybiegań w wolnym tempie. Nawet przygotowując się do PMW, długie wybiegania robiłam w tempie docelowym, tj. 5 min. lub mniej/km.
To jest moim zdaniem błąd :usmiech: Organizm też potrzebuje odpoczynku i regeneracyjnych biegów, zwłaszcza, że przy tej konfiguracji, którą zaproponowałem, we wtorek i sobotę byłyby dość intensywne treningi. Przy czterech treningach, dwa mocne akcenty to jest i tak sporo, dorzucając do tego trzeci i mając w perspektywie jeszcze długie wybieganie mogłabyś się tylko "zajechać" ze względu na niekorzystny stosunek spokojnego biegu do akcentów.
Patrząc na Twój wynik z półmaratonu prędkość 5 min/km to jest dla Ciebie 2/3 zakres - zdecydowanie zbyt szybkie tempo na rozbieganie. To jest tempo dla osób, które biegają półmaraton w półtorej godziny :usmiech:
Wezmę Twoje słowa pod uwagę :) Dzięki!
PKO
Awatar użytkownika
Samuel--
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:48
Życiówka w maratonie: 4:19:24
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie zastanawiam się nad tym samym :) W Orlenie pobiegłem 4:19:24 i myślę, że miałbym szansę zejść do 4h w Maratonie Warszawskim. Tylko, że nie chcę przez całe lato ćwiczyć wyłącznie do maratonu - planuję dłuższe wyjazdy rowerowe, aikido, jogę i może trochę pograć w rugby. Dlatego odpada rygorystyczne trzymanie się planu, za to chciałbym dowiedzieć się, jakie narzędzia treningowe mogę stosować i jak mogę wpleść je w ogólny, nie tylko biegacki trening.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ