jaki kilometraż ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 36;40 zakres na tr
- Życiówka w maratonie: brak
witam...
wiem że nie powinno patrzeć sie na ilość kilometrów lecz jakość...ale chciałbym zapytać...nie orjentuje się ktoś z was ile km tygodniowo powinnien mieć jun mł ?
wiem że nie powinno patrzeć sie na ilość kilometrów lecz jakość...ale chciałbym zapytać...nie orjentuje się ktoś z was ile km tygodniowo powinnien mieć jun mł ?
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
xD
Ale junio młodszy na 100m czy na 3000m ?
Sprecyzuj dystans - jako młodzik na 3km bedziesz rodiłwiekszy kilometraz niz jako senior na 100m ;]
Ale junio młodszy na 100m czy na 3000m ?
Sprecyzuj dystans - jako młodzik na 3km bedziesz rodiłwiekszy kilometraz niz jako senior na 100m ;]
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
a jakies wyniki - tak moze sprecyzuj co nieco bo zanim odpowiem Ci poządnie na pytanie to jeszcze 10 razy bede dopytywałsie o rózne rzeczy.
a mocno biegasz te 2km ? bo inny kilometraz robisz jak biegasz 7min a inanczej jak 5:30min jak biegasz 7min na 2km to bedziesz mial słaby kilometraz niz ktos kto biega 5:30
I powiedz ile masz na 5 i 10km
Ale raczej na Twój wiek to nie wiecej niz 70km/tygodniowo - no i zalezy czy trenujesz 2 razy dziennie, raz dziennie czy co 2 dzien - bo jak trenujesz 2 razy dziennie bedziesz miałwiekszy kilometraz automatycznie niz ktos kto ma co 2 dzien trening
a mocno biegasz te 2km ? bo inny kilometraz robisz jak biegasz 7min a inanczej jak 5:30min jak biegasz 7min na 2km to bedziesz mial słaby kilometraz niz ktos kto biega 5:30
Ale raczej na Twój wiek to nie wiecej niz 70km/tygodniowo - no i zalezy czy trenujesz 2 razy dziennie, raz dziennie czy co 2 dzien - bo jak trenujesz 2 razy dziennie bedziesz miałwiekszy kilometraz automatycznie niz ktos kto ma co 2 dzien trening
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Mlodzik nie powinien jeszcze biegac 2x dziennie. 4-5x w tygodniu musi wystarczyc i trener powinien w tym wieku jeszcze kolege mocno chamowac.dezo66 pisze:a jakies wyniki - tak moze sprecyzuj co nieco bo zanim odpowiem Ci poządnie na pytanie to jeszcze 10 razy bede dopytywałsie o rózne rzeczy.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
nie powinien - ale ja zadałem tylko pytanie zeby powiedział ile - nie zakładam tez ze trenuje 2 razy dziennie ;]Rolli pisze:]
Mlodzik nie powinien jeszcze biegac 2x dziennie. 4-5x w tygodniu musi wystarczyc i trener powinien w tym wieku jeszcze kolege mocno chamowac.
a jak nie ma trenera to z tym chamowaniem moze byc ciezko
Ale tak duzo osób chce odrazu byc najlepszym ze naprawde kazdy powinien sie chamowac, ale niestety tak nie ma - kazdy chce dojsc na szczyt odrazu w rok a najlepiej to w 6 miesiecy na MP albo jeszcze wyzej,
CZAS CZAS CZAS
chcesz biegac na 2km 5:15min ? to spokojnie znajdz trenera i powoli powoli dojsciesz
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Za juniora młodszego dobrze jest więcej pracy włożyć w trening ogólnorozwojowy i szybkościowy, więc na twoim miejscu bardziej skupiłbym się na jakości niż objętości. Zgodzę się z Dezo66 - 70-80km nawet na jesień/zimę wystarczy (ew. więcej na obozach). Z takiego kilometrażu da się biegać w miarę żywo na 3-5km. Trenowałem w ten sposób do 19 roku życia i biegałem ok. 8.55 na 3km i w dolnych granicach 34'/10km mimo, że jakiegoś specjalnego talentu nie miałem.
Chryste, Panowie... hamować pisze się przez "h"
Chryste, Panowie... hamować pisze się przez "h"

- jb212
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:13
u mnie tydzień wygląda mniej więcej tak: pn-wolne, wt-ok. 7,8 km+6 przebieżek, śr-20 min tempo run, czw-wolne, pt-8, nd-17 km. Czy dobrze rozkładam kilometry? Wiem, że niedzielny bieg długi znacznie "góruje" nad resztą, ale nie czuję się po nim jakoś strasznie obolały
. Gdybym się ściśle kierował zaleceniami Danielsa, to mój bieg długi musiałby się zmieścić w granicach 12, max. 14 km.

- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
a do czego sie szukujesz?jb212 pisze:u mnie tydzień wygląda mniej więcej tak: pn-wolne, wt-ok. 7,8 km+6 przebieżek, śr-20 min tempo run, czw-wolne, pt-8, nd-17 km. Czy dobrze rozkładam kilometry? Wiem, że niedzielny bieg długi znacznie "góruje" nad resztą, ale nie czuję się po nim jakoś strasznie obolały. Gdybym się ściśle kierował zaleceniami Danielsa, to mój bieg długi musiałby się zmieścić w granicach 12, max. 14 km.
bo robisz tylko kilometry a nie robisz technicznych rzeczy jak ogólnorózwojówke, zabawy biegowe, siłę biegowa, szybkosci troche - tylko kilometry i kilometry
- jb212
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:13
Szykuję się na 10 km, 3 maja. Tak właściwie to w tym tygodniu dopiero wprowadzę coś szybszego (20 min Tempo run), przebieżki, a po kilku tygodniach przejdę do czegoś mocniejszego, w rodzaju interwałów. Przy 4 dniach biegania w tygodniu, jeden akcent tygodniowo to dla mnie dużo. W styczniu przerwałem w ostatniej fazie plan czerwony Danielsa i od tego momentu biegam same BS. Nie widzę jakiejś wielkiej potrzeby żeby robić teraz np. podbiegi, bo biegam cały czas w pagórkowatym terenie i dobrą odmianą będzie dla mnie ten tempo run na bieżni. Chyba, że od razu wrzucić coś mocniejszego? Np. to:
Warmup: Run easily for 10-20 minutes; follow with dynamic stretching exercises, drills, and 4-6 x 20-second strides.
Workout: 3 sets of 400m, 400m, 800m @ target 5K race pace, with 1:30-2:00 recovery after the 400m reps and 3:00 after the 800s.
Variations: For beginners, start with two sets if you’re not used to doing workouts on the track. Advanced runners can substitute the 800 in the last set with a mile at target 5K pace.
Cooldown: Run easily for 10-20 minutes, stretch, refuel.
Warmup: Run easily for 10-20 minutes; follow with dynamic stretching exercises, drills, and 4-6 x 20-second strides.
Workout: 3 sets of 400m, 400m, 800m @ target 5K race pace, with 1:30-2:00 recovery after the 400m reps and 3:00 after the 800s.
Variations: For beginners, start with two sets if you’re not used to doing workouts on the track. Advanced runners can substitute the 800 in the last set with a mile at target 5K pace.
Cooldown: Run easily for 10-20 minutes, stretch, refuel.