Moj ulubiony trening tempowy to 2min p.1' , 1min p.30'' , 30'' p 30''
w terenie i powtazam to kilka razy, nie nusisz sie martwic w jakim tempie biegniesz
masz biec ostro. Czy sie przydaje? - sprubuj, a zobaczysz.
interwały....ile..jak?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Adam, wiem ze sobie kiedys wyssales z palca ten temat, zo nie powinno sie biegac 400m na interwalach.Adam Klein pisze:10 x 400 m po 68 czy 65 to jest beztlenowa Rzeźnia.Rolli pisze: Adam. Ty juz chyba zapomniales, ze na trenigu trzeba biegac.
Rzeznia? Gdzie ta widzisz rzeznie? Chcesz biegac 2-3x1000 intervaly w 5k/tempie i poprawic wyniki?
Rzeznia nie zalezy od ciezkiego treningu, lecz od za czestego i za ciezkiego treningu.
Rolli
To się oczywiście robi - ale po co? Zastanawiałeś się nad tym?
Ale tak nie jest. Wedlug mnie to najlepszy trening wytrzymalosci szybkosciowej. Dobry od 800m do 10km. A takie 10x400 to podstawa na 1500-3000, wlasnie to co chca tutaj pytajacy.
Taka tylko roznica. ze na 800-1500 to ta jednostka jako wprowadzenie w tempo-trening, a potem jeszcze szybciej z dluzszymi przerwami (6x400 w 62" i 6-8'P) A w treningu na 5-10km, trening na 2 tygodnie przed zawodami, zeby podkreslic szybkosc.
Przy planowaniu tez jest wazne, gdzie mamy silne i slabe strony. Dlatego powinno sie traktowac treningi z internetu ostroznie i nie miec problemu z ich dopasowywaniem do wlasnych potrzeb.
Oczywiscie powinno za kazdym razem sie pytac po co mi taki trening. Ale odpowiedzi jast wystarczjaco duzo.
I jeszcze jedna drobnostka: nawet zawody na 400m na maxa oznaczaja 50%-50% anaerob-aerob. Tyle o rzezni beztlenowej.
Pozd.
Rolli
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 36;40 zakres na tr
- Życiówka w maratonie: brak
mam trenera jestem w klubie ale niestety mieszkam daleko od miasta (na wsi) i nigdy nie jestem na treningach oprócz zakresów czasami
wiec trener sam wypisuje mi plany....ale nie wiem czy one sa dobre mam poprostu wątpliwosći które z waszą pomocą chciałbym rozwiać 
wiec dlatego tutaj prosze o pomoc .....
czyli nie żadnego sensu biegac treningu beztlenowego ? jak dla mnie (3km 5km 2km)

czyli nie żadnego sensu biegac treningu beztlenowego ? jak dla mnie (3km 5km 2km)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: brak
jeżeli ty swoje wątpliwości co do treningu chcesz wyjaśniać tutaj na forum, zamiast pogadać z trenerem, to coś jest nie w porządku.Damian S pisze:mam trenera jestem w klubie ale niestety mieszkam daleko od miasta (na wsi) i nigdy nie jestem na treningach oprócz zakresów czasamiwiec trener sam wypisuje mi plany....ale nie wiem czy one sa dobre mam poprostu wątpliwosći które z waszą pomocą chciałbym rozwiać
Najpierw rozmawiaj z trenerem, a jak ci kompletnie nie będzie pasowało trenowanie u niego, to zmień trenera.
Wyobrażasz sobie co by było jakby jakiś znany zawodnik zaczął się pytać na forach czy plan treningowy, który dostał jest dobry??
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
+1runner2010 pisze:jeżeli ty swoje wątpliwości co do treningu chcesz wyjaśniać tutaj na forum, zamiast pogadać z trenerem, to coś jest nie w porządku.Damian S pisze:mam trenera jestem w klubie ale niestety mieszkam daleko od miasta (na wsi) i nigdy nie jestem na treningach oprócz zakresów czasamiwiec trener sam wypisuje mi plany....ale nie wiem czy one sa dobre mam poprostu wątpliwosći które z waszą pomocą chciałbym rozwiać
Najpierw rozmawiaj z trenerem, a jak ci kompletnie nie będzie pasowało trenowanie u niego, to zmień trenera.
Wyobrażasz sobie co by było jakby jakiś znany zawodnik zaczął się pytać na forach czy plan treningowy, który dostał jest dobry??
Pogadaj z trenerem co ci nie pasuje. Niech ci to wytlumaczy.