Czy wybrałem dobry plan treningowy ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
labrador
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 61:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,
mam prośbę do doświadczonych biegaczy o radę czy wybrałem odpowiedni plan treningowy. Biegam od ok. 1 roku, na dzień dzisiejszy przebiegnę 10 km w czasie 60 min., to mój rekord. Maksymalny dystans jaki przebiegłem to ok. 11,5 km. W jednym miesiącu przebiegnę 30 km w innym 60 km, decyzja o bieganiu wg planu ma mnie zmobilizować do systematycznego biegania bo z tym mam teraz problem.
Czy plan treningowy dla początkujących tj. 21 km ( trening 4 x w tygodniu ) 18 tygodni to dobry wybór ?

Pozdrawiam
38 lat/ waga 109 kg/ wzrost 182 cm: luty 2013
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Może dobry, rozumiem że chcesz mieć jakis konkretny, mierzalny cel. Ale podstawa dla Ciebie to waga. Czyli dieta plus praca na dużych grupach mięśniowych.
Biegowo np pracą na dużych grupach mięśniowych i stosunkowo mało ryzykowną jeśli chodzi o kontuzyjność są szybkie podbiegi - jeden da 20 sekund - i potem schodzisz (nie zbiegasz) i kolejny (jeśli czujesz, że będzie równie dobry, jeśli nie to czekasz aż odpoczniesz. Takiego treningu na początku pewnie z 10 minut możesz robić ale im dłużej będziesz trenował tym bardziej takie podbiegi możesz wydłużać, nawet do 40 minut.
Tylko warunek jest jeden - musisz być do tego bardzo dobrze rozgrzany, czyli przedtym powinieneś już przynajmniej ze 30 minut truchtać i zrobić potem kilka lekkich rozciągnięć. I potem podbiegi.
Taki trening możesz robić nie cęściej niż dwa razy w tygodniu, z przerwą przynajmniej 3 dni a pomiędzy spokojnie biegać.
labrador
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 61:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź. Spróbuję tych podbiegów, zacznę od 10 min. tak jak piszesz. Nigdy w taki sposób nie biegałem, mój bieg to raczej równe tempo przez cały dystans bez żadnych przebieżek, podbiegów itd.
Dieta oczywista sprawa, tez będę nad tym pracował.
Czyli jak wprowadzę do tego planu treningowego te podbiegi zamiast 20- 30 sekundowych przebieżek będzie OK ?
38 lat/ waga 109 kg/ wzrost 182 cm: luty 2013
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ