Półmaraton Poznań i Orlen Warsaw Marathon. Na maxa.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
maciej76
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak w temacie przygotowuję się do dwóch imprez. przed tym planuję 16 marca "Maniacką Dziesiątkę(Też na maxa)
Na razie czuje się świetnie. Czy jest możliwe pobiec wymienione imprezy na pełnej mocy bez zajechania się?
Prośba o opinie bardziej doświadczonych biegaczy n/t planu, który wdrażam:
Obrazek
Od września 2012 biegam regularnie 2-3 razy w tygodniu ok.10-11km. Wcześniej kilka lat nieregularnie średnio 1-2 razy w tygodniu ok.8-10km.
Zaliczony jeden maraton.
PKO
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

1. Przy tylko 4 tr/tydz bardzo nie podoba mi się układ bc2+tempo dzień po dniu ... Może przyspiesz bc2 i przesuń na wtorek.
2. Jeśli wszystkie 3 starty chcesz traktować priorytetowo to wyluzuj trochę w tych tygodniach i może polataj lekkie tempo na początku tygodnia (a bc2 w ogóle odpuść).
3. Pamiętaj o rozgrzewce i wystudzeniu przed i po akcentach.

powodzenia
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ogólnie tak jak pisał przedmówca + zrezygnował bym z interwałów 2 dni przed maratonem. Jeśli do tego czasu prędkości nie wytrenujesz to ten trening i tak Ci nic nie da, ostatniu tydzień przed maratonem spokojne biegi tym bardziej na 2 dni przed, zrób 3 km w tempie regeneracyjnym. Poza tym brakuje mi chociaż jednego biegu tak na 30 pare kilometrów (chociaż są zwolennicy nie biegania takich treningów) to ja nie wyobrażam sobie treningu do maratonu bez takich wybiegań powyżej 30km
maciej76
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ze względu na pracę, dni tygodnia mogą się zmieniać. Priorytetem są 4 treningi, długie wybiegania w sobotę/niedzielę i dzień wolny po nich.
Postaram się ustawić jak radzicie, interwały także po dniu wolnym.
Dzięki za odzew.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

chyba 10km wb2 pod maraton to zamalo.
ja bym robil:
1. 12-15km + przebiezki 2. (trening) BNP 15-20km 3. 8km luzno 4. bc-2 12km +3 do 5 razy 1' 4.(trening) dlugie rozbieganie
interwaly odpuszczam-pod maraton niema potrzeby.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ