Treningi 5dni w tygodniu+Bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wadda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Moja sytuacja wygląda tak. Trenuje Piłkę nożną (od ok. 6lat) 5dni w tygodniu po 1,5-2h plus w sezonie mecze w soboty.
Jeszcze jakieś dwa lata temu mogłem biegać cały mecz i byłem zmęczony ale nie aż tak...
A teraz mam strasznie słabą kondycje. Na rowerze zrobię 70km i jestem lekko zmęczony...a przyjdzie mecz i po 10-15min "oddycham rękawami". Nawet jak biegam to jest ok, ale zrobię jeden sprint 20-30 metrów i dziękuje...na hali na treningach jest tak samo, mamy gierkę 5min i nie mogę wytrzymać nawet tyle...

I pomyślałem że zacznę biegać aby poprawić kondycje.
Tylko się zastanawiam czy przy tylu treningach nie będę wyczerpany?
A jeśli już to ile dziennie tych biegów i po ile?
Mam 14lat.
Proszę o rady.
PKO
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie masz trenera żeby doradził ?

Przy takim obciążeniu treningowym zastanowił bym się nad dodawaniem biegania, możesz się zajechać. Utrata kondycji może być spowodowana różnymi czynnikami. Może być to zła dieta, brak czasu na regeneracje ale mogą to być czynniki stricte biologiczne. Ja zaczął bym od przebadania sie i od konsultacji z trenerem który cię zna.
wadda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja tez sie wlasnie zastanawialem nad tym ze mam za malo czasu na regeneracje poniewaz wczesniej ( 2lata temu ) mialem tylko 2-3 treningi tygodniowo i bylo wszytko okey a potem poszlem do szkoly sportowej i do nowego klubu i mamy tych treningow 5 tygodniowo i od tamtej pory mam taka slaba kondycje...
A nasz trener to jest troche nie rozumny...jak mowie ze chcialbym odpoczac to mowi ze nie...ja mnie cos boli to odrazu ze stluczenie. Ale mniejsza oto. Czyli polecacie poprostu odpoczac?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja Ci polecam słuchać się trenera. W szkołach sportowych rzadko zatrudnia się przypadkowych ludzi. A jeżeli nie dajesz rady to może po prostu to nie jest dla Ciebie...
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zdecydowanie lepiej trener pomoże z doświadczeniem niż osoby dla których bieganie to pasja.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
wadda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Oki. Dzięki
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Też trenowałem piłkę nożną i powiem Ci, że to trochę dziwny rozkład treningów i obciążeń. Ok, ja trenowałem parę lat temu i może się zmieniły metody treningowe, ale 5 razy w tygodniu i 6-ty mecz :orany: ??? W wieku 14 lat to jesteś trampkarzem i odpoczynek tylko w niedzielę? Ja trenowałem 3 razy w tygodniu w sezonie i 4 razy poza. Dochodzą też inne czynniki o których Koledzy pisali, ale ja nie wiem czy to przypadkiem nie jest wynik za dużej ilości tych treningów.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

a nie mozesz po prostu od czasu do czasu opuścić jakiegoś treningu?
To nie jest jeszcze trenowanie na poziomie pro,, że jak opuścisz jakiś trening to się coś stanie :D
wadda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Raz na jakis czas robie sobie tak przerwy po 3 dni. Ale to bardzo zadko... i potem mi sie fajnie biega :) ale nastepny trening i juz spowrotem... moze tez miec to cos wspolnego ze dojezdzam do szkoly 30km w jedna strone codziennie a po treningu ide na autobus 3km?
I poza tym ze sie mecze mam jeszcze do tego straszne zakwasy ktore w ogole nie ustepują :(
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

To może powiedz to wszystko lekarzowi, który będzie Cię badał i podbijał kartę zawodniczą dopuszczającą do gry. Przed runda wiosenną powinniście mieć lekarza w klubie, nieprawdaż?
wadda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No tak... Chiciaz na badaniach mamy tetsy wysilkowe i wychodza pozytywanie, ale w sumie to nie mowilem jeszcze o tym lekarzowi ze sie mecze strasznie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ