przedłużony trening Danielsa

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
runnerunner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

To znowu ja :) Chce robić treningi z Danielsem ale mam problem maraton mam na koniec września a połówke 12 maj treningi specjalistyczne(2 etap) chce zacząć w marcu i może mi ktoś powiedzieć co wydłużyć by było dobrze??

PS. Ile czasu się czeka bym mógł zaczać pisać bloga, tydzień temu próbowałem zapisać sie do gupy a nadal pisać nie mogę :(
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Idzie o przedłużenie planu tak żeby pasował do terminów, jak rozumiem? W takich wypadkach zwykle lepiej wydłużyć trening podstawowy, bo im lepsze podstawy, tym lepiej działają treningi specjalistyczne. A trening specjalistyczny nie musi trwać zbyt długo, bo cechy zaawansowane ćwiczą się szybko (i szybko się degradują bez treningów).
The faster you are, the slower life goes by.
tomek_runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:W takich wypadkach zwykle lepiej wydłużyć trening podstawowy
zdecydowanie tak, sam Daniels pisze o możliwościach wydłużania kolejnych faz z naciskiem, że faza I - budowanie formy jest najważniejsza i to własnie ten element można wydłużać - nigdy skracać.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale do zawodów zostało Ci 37 tygodni. Plan wg Danielsa zakłada o ile dobrze pamiętam 24 tygodnie (pełny cykl - 4 fazy po 6 tygodni). I rozumiem, że chcesz wydłużyć plan o 13 tygodni? A nie lepiej pomyśleć o jakimś planie, który przygotuje Cię do wiosennych startów, a Danielsa zacząć później pod jesienny maraton?

Chyba, że mówimy o czymś innym.
runnerunner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Na wiosne chce przebiec półmaraton Białostocki 12 maja ale że nie jest to jakiś główny cel więc się typowo pod niego nie nastawiałem a już mało czasu zostaje zeby jakiś dobry trening do tego zkleić.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ