Plan treningowy na 10 km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
bross
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich biegaczy!
Zwracam się do doświadczonych i bardzo doświadczonych biegaczy, otóż potrzebuję planu treningowego. Przeczytalem juz troche wątków na różnych forach i kilka rozdziałów z Danielsa ale dalej nic nie wiem :) Ogólnie to planów jest mnóstwo tylko nie wiem, który byłby odpowiedni dla mnie i dopasowany do mojej aktualnej formy.
Może najpierw opowiem o sobie i swojej "formie" - będzie Wam łatwiej coś wymyśleć. No więc tak: biegam od 2 lata ale nigdy nie miałem jakiegoś szczególnego celu, poprostu biegałem żeby nie z kapcieć w domu siedząc przed telewizorem. Nie mam nadwagi ale piórkiem też nie jestem, 190 cm i 84 kg. Treningi były zawsze takie same 3 razy w tygodniu od 1 h do 1h 40 min w zakresie WB1 zawsze tym samym jednostajnym tempem. Tylko raz przetestowałem się na dystansie 9 km i wyszło 50 min. Ale zdażyła się kontuzja pleców na siłowni, która wyłączyła mnie z biegania na dwa miesiące. Teraz, po tej dwu miesięcznej przerwie chcę wznowić bieganie ale już w inny sposób. Chcę swoje treningi urozmaicić a przede wszystkim nadać im jakiś sens. Wymyśliłem więc, że chcę przebiec maraton... ale najperw chcę zrobić 10 km w czasie 47 min. I chodzi mi właśnie o plan treningowy na te 10 km. Biegać mogę 3 razy w tygodniu, rzadko 4 razy. Ogólnie określam siebie jako wysportowanego, regularnie gram w squasha, w kosza, w pingponga, więc drewnem nie jestem. Dodam jeszcze, że nie chcę zbijać wagi, jak waże mniej to źle się czuję i nie mam siły na sport.
Uffff, się namęczyłem tym pisaniem, jeden trening z głowy :) Liczę na Was i Wasze doświadczenie, no i na to, że komuś będzie chciało się jakiś plan dla mnie ułożyć. Pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42

Nieprzeczytany post

Nie jestem doświadczony, ale - jeśli masz Danielsa, to może ułóż plan w oparciu i jego metodę? Przebiegnij się testowo na 10 km, ustal swoje VDOT, będziesz wiedział jakim tempem biegać interwały, biegi progowe itd. No a potem już plan, który masz w rozdziale 19, czyli nie w kółko bieganie tempem spokojnym, ale trening urozmaicony: interwały, biegi progowe, rytmy...
zajreg7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z całym szacunkiem ale sam musisz wyrpacować najlepszy plan dla ciebie inaczej się nie da. Musisz zrozumieć co jest złe a co dobre np w planie denilsona.
super kimanko hotels lublin
zabawa na 110% wesele lublin
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Najlepiej zastosuj plan J.Skarzynskiego-dostosowany do naszych warunkow!
Pamietaj dot. biegania 3 razy w tygodniu.
"Biegasz zacznij trenowac
Jurek uwaza , ze 3xtydzien to prtawie nic.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ