Trening w terenie czy bieżnia?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
szemieniov
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Mam pytanie odnośnie różnic w bodźcu treningowym, obciążeniu dla stawów i ogólnie organizmu pomiędzy treningiem wykonanym w terenie a treningiem wykonanym na bieżni w fitness clubie?

Dla porównania godzinny treningi w tempie 6:00/km po płaskim terenie w parku miejskim a godzina na bieżni w takim samym tempie?

Ja odczuwam jakby na bieżni biegło się lżej, ale nie wiem czy nie jest to tylko subiektywne uczucie? Jeśli faktycznie jest łatwiej to czy można to jakoś przeliczyć - jaki trening w terenie odpowiada jakiemu na bieżni?

Pozdrawiam,
Michał
PKO
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bieżnie (przynajmniej od tych ze średniej półki tj. startrac, lifefitness itp.) swoją konstrukcją amortyzują i pochłaniają część nacisku na nogi podczas biegu także biegnie się łatwiej niż w terenie (fizycznie) bo przynajmniej mnie bieżnia męczy psychicznie. Zbyt monotonnie, szalejący błędnik, problem z ustaleniem idealnego tempa itp.
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ma algorytmu, bo bieznia to warunki laboratoryjne, ustawiasz program i masz a w terenie jest zawsze inaczej nawet jak biegniesz ta sama trasą.
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

W ksiązce " bieganie metoda Danielsa" jest rozdział dotyczacy biezni elektrycznej...

Tam stosuje przeliczenia intensywnosci oraz jak mozna zwiekszac intensywność bez zmiany tempa ( zmiana kąta pochylenia).....przeczytaj moze to ci pomoze.....
pozdrawiam i powodzenia
szemieniov
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za podpowiedzi. Na pewne sięgnę do książki Danielsa. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ