Maraton w 3:43, co dalej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

mwacko pisze:Kazdy wyklada swoje racje na temat tetna i ja chcialem tylko zapytac o trening na maraton :)
Przemyslalem to i plan mam taki:
1. W tym miesiacu startuje na 10km, licze na czas w okolicach 42 minut i na jego podstawie bede wiedzial jak begac treningi (posluze sie kalkulatorem z bieganie.pl)
2. Tym razem przygotuje sie metoda Danielsa (wczesniej korzystalem z gotowych planow dla sredniozaawansowanych z www.bieganie.pl)
3. Na miesiac przed maratonem barcelonskim jest polmaraton - on mi powie czy mam biec na 3:30 czy 3:15

Nic nie wiem o metodzie Danielsa, ale wszyscy polecaja, wiec poczytam i zobacze. Jak by ktos mial gdzies w necie gotowe treningi z rozpisanymi tempami to prosze sie podzielic (na bieganie.pl chyba tez gdzies jest, poszukam) i ogolnie jak ktos chce sie podzielic wiedza na temat tej metody to bardzo prosze o pomoc.

A poza tym bieganie to dla mnie przede wszystkim hobby i relax, ma byc przyjemnosc a nie stres i obliczanie tetna, miedzyczasow itd - prosze o tym nie zapominac! pozdrawiam.
Danielasa trzeba przeczytac i zrozumiec. Plany sa jedne ale tempa trzeba dobierac co 2-3 tygodnie zgodnie z tabelka. jest tez w necie taka super wypasiona tabelka w Excelu....ale bez ksiazku niewiele z nj mozna zrozumiec. Poszukaj w necie jak nie znadziesz to daj znac przesle ci na priv. Tak wogole to chyba najlepsze wyjscie robic co 3 tygodnie sprawdzian i z kalkulatora brac predkosci treningowe albo z Danielsa. Wtedy wogle mozna sienie przejmowac tetnem. Chociaz u osób regularnie trenujacych to sa w 95% pokrywa.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ