Komentarz do artykułu Nauczmy się mówić o mleczanie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A swoją drogą, jak niesamowicie intuicyjnym człowiekiem był Lydiard.
Oto cytat z wywiadu jakiego udzielił w 1987 roku:
"......poziom wyników zależy od wydolności tlenowej oraz zdolności do asymilacji, transportowania oraz wykorzystywania tlenu, a nie od rozwoju anaerobowego. Rozwój anaerobowy jest ograniczony – nie można przekształcić całej krwi w kwas mlekowy. "

Czyli on wtedy już rozumiał jakie korzyści może dawać kwas mlekowy pomimo, że w tamtych czasach chyba pokutowało przekonanie o jego szkodliwości.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1314
PKO
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

"zdolność asymilacji" w dużej mierze ten czynnik decyduje o zwycięstwie.
Można by powiedzieć , że nie tylko o zwycięstwie, ale o zdrowiu i życiu. Pomyślcie sobie jak kiedyś ludzi z Polski wywożono na Sybir po to żeby umarli z wycieńczenia , a jednak wielu potrafiło tam przetrwać w tych skrajnie ciężkich warunkach. To właśnie ci ludzie posiadali ten gen odpowiadający za asymilację lub potrafili obudzić w sobie odruch przeżycia spożywając często nawet nieświadomie korzonki roślin które pobudzały procesy adaptacyjne w ich organizmach.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ