Technika biegu-filmik z youtube

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ochotnik pisze:Planowałem raczej wplatać krótsze odcinki (np 1km) biegane na śródstopiu w bieg wykonywany tak jak do niedawna, czyli na piętę.
No i wporzo a oprocz tego zwroc uwage czy nie ladujesz za bardzo na palcach. Bieganie na srodstopiu nie polega na tym ze pieta w ogole ma nie dotykac podloza ale ma tego nie robic pierwsza i raczej ma to byc szybki dotyk. Ja bede probowal porobic takie cwiczenia http://www.youtube.com/watch?v=6Pv-qCjYgjM chociaz sama idea POSE wydaje mi sie nieco przekombinowana i zbyt wymuskana.
PKO
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ochotnik pisze:Czyli co, lepiej jest zmniejszyć ilość km w biegu na rzecz poprawności? Jeśli mój trening to powiedzmy 10 km to mam zmniejszyć dystans do 3/4 km, bo po mniej więcej takim dystansie zaczynam odczuwać łydki i nie chcę ich znowu spalić ? Planowałem raczej wplatać krótsze odcinki (np 1km) biegane na śródstopiu w bieg wykonywany tak jak do niedawna, czyli na piętę.
Oczywiście powinieneś dodawać NOWY bieg po trochu, systematycznie coraz więcej np 10% tygodniowo.
Jak idziesz na siłownię nie robisz od razu 200 powtórzeń nowego ćwiczenia.
Na łydkach chciałbyś zrobić od razu 4000 powtórzeń w biegu na 10km?

Z techniki kluczowe są kadencja, krótki krok i delikatne pochylenie do przodu. Ogólnie truchtasz w miejscu(nie da się na pięcie) pochylasz się do przodu i już biegniesz.
ochotnik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może źle mnie zrozumieliście. Ja nie chcę od razu biegać na śródstopiu po 10 km i więcej, ponieważ wiem że to wymaga czasu i praktyki. Bardziej zmartwiło mnie to co napisałem wcześniej: że po biegu na śródstopiu, kiedy zacząłem czuć już łydki i przerzuciłem się z powrotem na piętę nie odczułem znaczącej ulgi w napięciu łydek (a wcześniej ból łydek podczas biegu na piętę u mnie nie występował) i bałem się że znowu je zajadę. Po prostu zastanawiałem się czym to jest spowodowane...
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zmeczone lydy to zmeczone lydy i po prostu bola. Jak ostatnio sobie zarznalem lydy to nawet podczaws stania je czuje :hej: Jak przegialem to teraz musze swoje zniesc.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegaj na śródstopiu na koniec treningu, jak nogi będą już dobrze rozgrzane. Opisany problem wtedy nie wystąpi.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wykonaj po raz pierwszy ćwiczenie wymagające użycia któregokolwiek mięśnia i nie ma możliwości, żeby potem nie bolał. Zrób kilka tysięcy powtórzeń, nawet z minimalnym obciążeniem, i zobaczysz jaki będzie efekt.

Ps.: czy naprawdę warto poświęcać 2 strony na to, że kogoś bolą łydki???
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Wykonaj po raz pierwszy ćwiczenie wymagające użycia któregokolwiek mięśnia i nie ma możliwości, żeby potem nie bolał. Zrób kilka tysięcy powtórzeń, nawet z minimalnym obciążeniem, i zobaczysz jaki będzie efekt.

Ps.: czy naprawdę warto poświęcać 2 strony na to, że kogoś bolą łydki???
No wiesz ktos inne napisze czy potrzeba az 10 stron zeby debatowac nad technika biegu ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ