Jak trenować bieg na 1km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Hussar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No więc mam 16 lat i w bieganiu jako takim jestem dosyć świeży. Generalnie biegając od czasu do czasu i trenując tenis wyszedłem z nadwagi (powolutku 17kg w jeden rok). Nie starałem się chudnąć tylko po prostu zajeżdżać się ile sił (w granicach zdrowego rozsądku). W bieganie wciągnął mnie mój przyjaciel (1. na BOM w Bydgoszczy w biegu na 2km) i w te wakacje już dosyć mi to wychodzi. Pamiętam, że kiedy zaczynałem to 10 minut z czasem 6:50 na kilometr to był sukces.
Mój dystans(zawsze ta sama trasa, po prostu bieganie traktuję jako zło konieczne do tenisa :hej: ) to 8,7km z czasem 40 minut. I tu pierwsze pytanie. Czy jest opcja, że biegnę za szybko i obciążam serducho? Tętno do normy dochodzi po około 7 minutach. Druga sprawa, czy tak biegając osiągne dobre rezultaty w biegu na 1000m, bo o to też mi się rozchodzi.
Z góry dzięki za pomoc.
PKO
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wydaje mi się że tempo może być, możesz nawet trochę zwolnić, a co do tego treningu to na 1000m nie jest on zbyt skuteczny, musiał byś włączyć jakieś biegi typu 4x400m na 3min przerwy ale to jest przykład, na pewno raz w tygodniu kilka serii skipów, jeżeli dysponujesz to podbiegi,
i ogólnie kilka takich mocnych akcentów
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ