Ale zdarza się tak, o ile nie mówimy o bieganiu po parku.apaczo pisze:To nie jest norma! Ja biegam wiele lat, w tym kilka wyczynowo i nie mam powiększonej lewej komoryKrzychu M pisze:Miałem właśnie kompleksowo(mam taka możliwośc za darmo)robionego holtera EKG iszym.t9 pisze:Tym co mają niskie tętno spoczynkowe, a już zwłaszcza poniżej 40 uderzeń na minutę radzę się udać do specjalisty.
To już nie jest norma nawet jak na biegacza amatora.
EKG wysiłkowe na bieżni i wszystko super![]()
Oczywiście na Echu serca wyszła powiększona lewa komora,ale to chyba norma
u wytrzymałościowca.
Komentarz do artykułu Przetrenowanie
- Ewa123
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40,16
- Życiówka w maratonie: brak
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
zdarza sie lecz nie jest to normą
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- pejot
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:44
- Życiówka w maratonie: 3:32:39
- Kontakt:
A czy to nie jest sprawa mocno indywidualna? Jedni maja od urodzenia niskie tetno, drudzy wysokie i tez zmienia sie to w dlugoletnim treningu.
W 2008, po roku biegania mierzylem sobie i wyszlo 39, natomiast dzisiejszy pomiar wykazal 35.
W 2008, po roku biegania mierzylem sobie i wyszlo 39, natomiast dzisiejszy pomiar wykazal 35.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Druga część, artykułu o diagnozowaniu przetrenowania:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=16&id=4290
http://bieganie.pl/?show=1&cat=16&id=4290
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
OT ale ja też męczyłem się z tym samym. Doszedłem po kilku próbach biegania boso. Z dnia na dzień ból przeszedł i nie wrócił. Od tej pory jak coś boli przez dłuższy czas, to robię kilka rundek boso i szukam jak zmienia się technika, kiedy zakładam buty. Wg mnie nawet minimusy nie pomagają. Tylko boso. A ile frajdy! :DAmash pisze:sakii
Waga nie ma tu wiele do rzeczy. Sam zmagałem się z bólem piszczeli. Powiem Ci tyle, że żaden odpoczynek, tejpowanie, zabiegi rehabilitacyjne nie wyleczyły mnie z tego problemu. Były jedynie półśrodkiem. Pozbyłem się tego koszmaru w bardzo prosty sposób. Poprawiłem technikę biegu. Właściwie to Danny Dreyer powiedział mi co źle robię. Chodzi o odpowiednie stawianie stopy oraz prawidłowe jej podnoszenie. Ląduj na środku stopy, a nie na przodzie, palcach i nie wybijaj się z palców. Buty mają o tyle znaczenie, że jeżeli są źle dobrane, to po prostu i tak będziesz obciążać tą partię mięśni i przyczepów. Oczywiście najłatwiej jest to robić bez butów (ostatecznie w butach minimalistycznych). Trzeba pracować nad techniką. Dzięki temu bardzo łatwo uniknąć kontuzji, a sam bieg staje się bardziej efektywny i efektowny. Jeżeli pozostawisz ten problem to on się nigdy nie rozwiąże. Musisz nad tym popracować bo po prostu nigdy nie pozbędziesz się tego bólu. Pozdrawiam!
A powiększona lewa komora serca to też oznaka stanu przedzawałowego.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Przypomina mi się Paula Radcliffe, mówiąca dawno temu w wywiadzie, że dla niej najlepszym czujnikiem tego że zbliża się do przetrenowania jest jej mąż odczuwający na własnej skórze jej zmiany nastroju.
Delikatnie zwraca jej uwagę że ostatnio jest bardzo opryskliwa i drażliwa - jakoś w ten deseń.
Delikatnie zwraca jej uwagę że ostatnio jest bardzo opryskliwa i drażliwa - jakoś w ten deseń.

Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
-
- Zaprawiony W Bojach
bzdura Buki.