Początki

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Michał97
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam mam 15lat waże 101kg wzrost 179cm

bieganie zacząłem jakieś 3 tyg temu biegam 4 razy w tygodniu po ok. 45 min

i tu pytanie a raczej prośba do was....

potrzebuje plan treningowy i odpowiednią dietę jak ktoś mógłby ułożyć byłbym bardzo wdzięczny

ogólnie potrzebuje pomocy :)
PKO
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

hej...moim zdaniem na razie nie potrzebujesz zadnego planu. Plan treningowy zaklada predkosci, dystanse, intensywnosci.....a ty po porstu musisz ruszyc swoj metabolizm....
I PAMIETAJ BARDZO< BARDZO OSTROŻNIE.....

Masz dużą nadwage i o kontuzje nie trudno......

Rób tylko biegi i marszo biegi.....wszystko w tempie konwersacyjnym ( taz zeby mogl rozmawiac)...zadnych przyspieszeń, interwałów...itd....na to przyjdzie czas za 20 kg:):):):):):)

pamietaj....powoli i cierpliwosci....wolno, wolno ijeszcze raz wolno....a zobaczysz jak szybko przyjda wyniki......

Na razie biegaj 3-4 razy w tygodniu, bieg przeplataj marszem....nie czesciej organizm musi miec czas na odpoczynek...

Jak zaczniesz szalec to sie zniechecisz....

A co do diety...po prostu jedz polowe tego co do tej pory bez fast foodow ,chipsów i słodyczy...wystaczy zobaczysz jak szybko ci pojdzie. Za 6 miesiecy bedziesz juz innym czlowiekiem....i wtedy zaczniesz sie rozgladac za planami treningowymi.

powodzenia

Edek
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

i ja jeszcze swoje w trące, pod żadnym pozorem nie w stukuj w google dieta i wszystko co jest z tym związane, ja dużo o tym czytałem i żałuje trochę bo mam tylko mętlik w głowie a tak na prawdę na dużo mi się to nie zdało. oblicz sobie tylko dziennie zapotrzebowanie kaloryczne i staraj się jeść poniżej tego poziomu i na pewno schudniesz. i oczywiście staraj się zdrowo jeść (pomyśl o razowym pieczywie) plus odpuść gazowane napoje i na pewno bd dobrze. Ja gdy zaczynałem dietę ok 3-4 tyg temu miałem 178/69 i 85 w pasie. I teraz już straciłem 2cm w pasie a na wage jesszcze nie stawałem :) ale ja i tak jestem zadowolony i Ty też bd
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

IXOF pisze: Ja gdy zaczynałem dietę ok 3-4 tyg temu miałem 178/69 i 85 w pasie.
Czy ja dobrze czytam masz 178 cm i 69 kg i chcesz zrzucac wage ? Masz jakies ciagoty do anoreksji ?
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

IXOF pisze: Ja gdy zaczynałem dietę ok 3-4 tyg temu miałem 178/69 i 85 w pasie.
paweł1946 pisze::O ja mam 181 i 71 kg
to wg mnie wychodzi prawie na to samo nom tylko że Ty Paweł pewnie się nie odchudzasz ;p

fantom pisze:
Czy ja dobrze czytam masz 178 cm i 69 kg i chcesz zrzucac wage ? Masz jakies ciagoty do anoreksji ?
nie mam, wiem że po wadzę tego nie widać bo gdy komuś mówię o mojej wadzę i o odchudzaniu to się łapie za głowę ale po prostu widzę jak wyglądam, wszystko poza brzuchem jest ok, a gdy stracę brzuch to bd cacy a do tego już mi nie tak strasznie daleko :)
Michał97
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dla mnie bieganie nie jest mi obce mam w tygodniu 9 godzin treningu w tym 1 godz basenu 2 godz gimnastyki reszta kosz

czyli bez diet i bieganie :D

bo spokojnie 45 bez przerwy mogę biec nie problem ale czasami potrzebuję trochę pomaszerować, dzięki to na razie biegam :D
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

IXOF pisze:
fantom pisze:
nie mam, wiem że po wadzę tego nie widać bo gdy komuś mówię o mojej wadzę i o odchudzaniu to się łapie za głowę ale po prostu widzę jak wyglądam, wszystko poza brzuchem jest ok, a gdy stracę brzuch to bd cacy a do tego już mi nie tak strasznie daleko :)
Tak wlasnie podejrzewalem, problem jednak w tym ze jezeli masz tzw "belly fat" przy takiej wadze to oznacza ze masz za malo miesni (miesnie waza wiecej niz tluszcz) wiec i tak nie bedziesz mial gdzie tego tluszczu spalic. Najpierw zbuduj sobie miesnie a potem wez sie za spalanie tluszczu bo inaczej nic z tego nie bedzie. To oznacza ze paradoksalnie najpierw musisz przybrac na wadze (miesniowo) zeby potem moc zrzucic zbedny tluszczyk. Waga jest dobra tylko proporcje kiepskie.
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja wam powiem że 69 na wadzę mi absolutnie nie przeszkadza. Mogę mieć i 80 , ale nie chce mieć brzucha ;p

mam w pasie 83 i szerze to nie wiem , tj dużo czy mało czy tak średnio ??

co do budowy mięśni to 6 razy w tygodniu ćwiczę sobie w domu, ale co drugi dzień tylko na brzuch bo brat mi powiedział że początkujący na całe ciało powinien ćwiczyć max 3 x tydzień. mam sztangę, hantle, i rurkę np do pociągania się czy ćwiczenia na brzuch no i prze de wszystkim dużo biegam, tygodniowo robię ok 60km ale to w okolicach października pójdzie w górę. Tym systemem jak mówiłem w pasie już mi spadło więc chyba idę w dobrym kierunku. Jak mówiłem, nie zależy mi na wadzę tylko na wyglądzie :)

pozdrawiam
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale przy tak intensywnym programie treningowym musisz dbac o miesnie prawidlowym posilkiem przed i potreningowym bo inaczej spalasz znacznie mniej tluszczu niz bys mogl kosztem miesni a mniej miesni to mniej spalania tluszczu i tak dalej. Przed treningiem spora dawka wegli zlozonych, zaraz po treningu odpowiednia spora dawka wegli prostych a godzine po treningu spora dawka bialeczka (kurczak, jaja, tunczyk, bialy ser). I daj sie organizmowi troche zregenerowac bo go zajedziesz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ