ból trzewi podczas wyścigu - jak zapobiegać?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Maciej_J
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:38:25
Życiówka w maratonie: 3:19:07

Nieprzeczytany post

Witam,
mam taki problem, że podczas bardzo dużego wysiłku, podczas wyścigu na 10km, po kilku pierwszych kilometrach zaczyna pojawiać się uporczywy dyskomfort w trzewiach, domyślam się że za sprawą niedotlenienia tych rejonów organizmu. Biegłem ostatnio 10km tempem 3:48/km i musiałem drugą połowę odpuścić do 3:56/km nie z powodu zmęczenia nóg, tylko właśnie dyskomfortu w szeroko pojętym "brzuchu". Czy ktoś z Was też tak ma? Czułem że mógłbym szybciej biec, że nogi mam jeszcze świeże, ale nie mogłem. Co z tym ogólnie robić? Bieg był o 21, obiad zjadłem 5 godzin wcześniej i potem jeszcze lekkostrawną bułkę z dżemem, potem tylko izotonik. Starałem się nie pić za dużo bo wiedziałem że tak mam i podejrzewałem że może też właśnie od zbyt dużej ilości płynu w żołądku, ale ograniczenie picia też nie bardzo pomogło.
Może powinienem jeść wcześniej niż 5 godzin przed zawodami, może coś innego? Może cały dzień jechać na bułce z dżemem? Może coś innego robić/nie robić?
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Robisz core stability? Obstawiam słabe mięśnie głębokie.
Jak nic nie jadłeś to to nie mogło zaszkodzić :)
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Maciej_J
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:38:25
Życiówka w maratonie: 3:19:07

Nieprzeczytany post

robię GS wg Skarżyńskiego. Ale to na bank nie są bóle mięśni brzucha, tak myślę. Kiedyś łapały mnie "kolki" mięśni brzucha nawet na wolnych dłuższych wybieganiach, zacząłem robić GS i pomogło. Możesz rozwinąć swoją tezę?
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ