W tym sezonie w zasadzie nie mialem przerw w bieganiu dluzszych niz 3-4 dni. 6 listopada przebieglem polmaraton, w nastepnym tygodniu dwa razy lekko potruchtalem, potem jedno powazniejsze bieganie, po nim zaziebienie i przerwa az do wczoraj, czyli ok. dwutygodniowa.
Wczorajszy trening to godzinne OWB1, bulka z maslem. Dzis jednak jestem obolaly bardziej niz po polowce. Po raz pierwszy od roku mam w nogach zakwasy, autentycznie mnie bola.
Czy forme biegowa traci sie az tak szybko?
Przerwa treningowa
- Karol Yfer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Karol Yfer
p.o. dr zero
p.o. dr zero
- JosefBB
- Stary Wyga
Moim zdaniem to absolutnie nieprawda że po 35 dniach rozbratu z bieganiem traci sie 100 % kondycji fizycznej. To absurd - oznaczałoby to że nie jesteś w stanie przebiec normalnie 1000 m.
Miałem w tym roku około 40-50 - dniową przerwę po czym wyszedłem na trening i przebiegłem 11 km w czasie co prawda sporo dłuższym niż biegałem go w szczycie sezonu ale też nie umierałem po drodze. Zakwasy - naturalna sprawa. Nawet w okresie pełnego treningu zdarzają się gdy się mocniej porzyłoży, a ta tabelka moim zdaniem to popelina.
Pozdrawiam
Miałem w tym roku około 40-50 - dniową przerwę po czym wyszedłem na trening i przebiegłem 11 km w czasie co prawda sporo dłuższym niż biegałem go w szczycie sezonu ale też nie umierałem po drodze. Zakwasy - naturalna sprawa. Nawet w okresie pełnego treningu zdarzają się gdy się mocniej porzyłoży, a ta tabelka moim zdaniem to popelina.
Pozdrawiam
Co tu dużo gadać - trzeba robić swoje
-
- Wyga
A mógłbyś jeszcze podać jak on definiuje stratę kondycji? Co on określa jako brak kondycji (który powinien sie pojawić po tych 35 dniach.)Quote: from ZetGie on 9:03 am on Nov. 30, 2004
Wg Jeffa Gallowaya
Przerwa (dni) / Straty kondycji fizycznej (%)
1-5/0-1
7/10
14/35
21/60
26/85
35 lub więcej/100
- lteam
- Rozgrzewający Się
Podstawa racjonalnego biegania jest rozpisanie sobie rocznego palnu. Organizm nie maszynka, musi troche poleniuchowac. Zawodnicy zawodowi w okresie roztrenowania jada do sanatorium. Ciezko powiedziec co kolwiek o twoim przypadku gdy sie nie zna calego przebiegu cylku treningowego, na ktorym sie opierasz. To co koledzy piszą Wg Jeffa Gallowaya nie mozna odnoscic tak doslownie. Przeanalizuj sobie swoj planik i powinienes dojsc do wnioskow wlasciwych.
lteam
- Karol Yfer
- Zaprawiony W Bojach
Kazdy ma swoj poziom naturalnej kondycji, czyli takiej, ktorej juz nie traci. Jesli nie bedziesz biegac przez rok, pobiegniesz tak samo jak po dwu- czy trzyletnim niebieganiu. Treningiem poprawia sie kondycje od tego stanu podstawowego i ta tabela odnosi sie prawdopodobnie do tej gorki kondycyjnej - nadbudowanej treningiem nad naturalna wytrzymalosc. Czyli utrata 100% to nie stan, w ktorym nie da sie wstac z lozka, ale powrot do formy sprzed treningu. Inaczej to nie ma sensu.
Karol Yfer
p.o. dr zero
p.o. dr zero