triathlon dla poczatkujacych

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
goldboy
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich serdecznie!
Mam taki problem otóż chciałbym zapisać się na triathlon ale niewiem czy starczy mi czasu na trenowanie tej dyscypliny wobec tego chciałbym dowiedzieć się jak na początku wygląda trening triathlonu w klubie? Dodam tylko że uczęszczam do szkoły wieczorowej(pn,wt,śr od 15-20.00 po za szkołą mam czas wolny) Za wszelkie info z góry dziękuję:)
PKO
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ehh, to masz duzo czasu ;)

Poczytaj tutaj, sa plany dla poczatkujacych :

http://www.trinewbies.com/tno_training_programs.asp
[i]swim - bike - run [/i]
goldboy
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

czytałem już wcześniej te plany ale mnie chodzi o to jak to wygląda w klubie triathlonowym a te plany sa raczej dla ludzi którzy trenują sami. Jedynie co wiem to to że w klubie z mojego miasta zawodnicy trenują przez 5dni pływanie po 2h i nie wiem jak sie ma sprawa z rowerem i biegiem.
Tompoz1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

sam do końca nie wiesz o co ci chodzi wieć najprościej idż do tego klubu i zapytaj wprost.    
kolarstwo to krew, pot i łzy...........................nieraz zwycieństwa
goldboy
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tompoz doskonakle wiem o co mi chodzi :) oczywiście masz rację z tym że najlepiej iść i zapytać tylko problem polega na tym że nie mam żadnych namiarów na ten klub szukałem nr tel nawet poszedłem pod adres podany  na stronie triathlon.pl i nic :(
Tompoz1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ile masz lat, czy do tej pory i w jakiej formi euprawiałeś jkaieś sporty wytryzmałościowe. Czy marzy ci si ebyć zawodniokiem zawodowcem czy tylko mas zsmykałkę do rywalizacji i na niwie pół profewsionlanej chcesz isę sprawdzić czyli jak sa biego dla amatorów, czy Mastersi wkolarstwie na szosie czy maratony MTB.
kolarstwo to krew, pot i łzy...........................nieraz zwycieństwa
goldboy
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

a więc mam 19lat, biegam od 11m-cy w tym ostatnie 4m-ce biegam wg planu p.Skarżyńskiego dla debiutantów w maratonie.Na rowerku jeżdże cały czas ale tylko czysto rekreacyjnie bo niemam pojęcia jak wygląda trening kolarski w triathlonie:( a jeżeli chodzi o pływanie to w 45min przepływałem 1800m tylko że żabką bo kraulem nie potrafie wolno pływać i po 50m brakuje mi tchu:)
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Goldboy, niestety wciaz nie podales swojego celu- uprawianie triathlonu dla przyjemnosci czy tez sciganie sie na powaznie. Jesli to drugie to klub i praca pod okiem trenera jest najlepszym wyjsciem. Jesli natomiast chcesz uprawiac tri rekreacyjnie, co nie znaczy ze nie bedziesz w stanie w zaleznosci od swoich predyspozycji osigac przyzwoitych wynikow, to z powodzeniem mozesz trenowac sam. Jesli chodzi o Twoje plywanie to 45 min/1800m zaba to b dobrze- sam plyne niewiele szybciej kraulem choc musze przyznac ze na zawodach jestem jednym z ostatnich z wody. Prawdopodobnie robisz podstawowy blad amatora zaczynajacego kraulem- myslac ze to jest szybki styl trzepiesz rekami ile wlezie i ucieka Ci oddech. Gdy nastepnym razem pojdziesz na basen plyn kraulem jak najwolniej, nie patrz w ogole na czas a koncentruj sie na wolnych ruchach i oddechu. Gdy po kilku treningach odecch sie ureguluje i bedziesz mogl plynac kilkaset metrow bez problemu zacznij powoli budowac predkosc caly czas jednak stawiajac oddychanie na pierwszym miejscu. Interwaly szybkosciowe przyjda pozniej.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
goldboy
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

na początku chce trenować sam tak przez 6m-cy a później chciałbym iść do klubu.Jeszcze chce zapytać czy 90min pływania tygodniowo wystarczy?? I jak powinien wyglądać trening biegowy do dystansu olimpjiskiego?(w chwili obecnej biegam 3xtyg 60,50,90-100min, średnia na km to ok. 5,30min) jesli chodzi o trening kolarski to zamierzam stosować ten program
http://www.trinewbies.com/tno_10wOly.asp
Z góry dzieki za wszystkie porady:)
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tyle co robisz na pewno pozwoli Ci ukonczyc komfortowo dystans olimpijski.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ