Jak utrzymywać stałe tempo?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44:03
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Pytanie może trochę głupie, ale bardzo mnie to nurtuje. Jak biegam na bieżni to nie ma problemu, ale jak w naturze, to już jest trudniej. Macie jakieś sposoby na utrzymywanie stałego tempa bez spoglądania co chwilę na gps i zwalniania/przyspieszania?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Michal Stachowiak pisze:Pytanie może trochę głupie, ale bardzo mnie to nurtuje. Jak biegam na bieżni to nie ma problemu, ale jak w naturze, to już jest trudniej. Macie jakieś sposoby na utrzymywanie stałego tempa bez spoglądania co chwilę na gps i zwalniania/przyspieszania?
a po co stałe tempo? stała powinna być intensywność - tempo sie do niej samo dostosuje

- Ewa123
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40,16
Czas i doświadczenie - nauczysz sie w miarę wytrenowania wczuć w swój organizm i wyczuć tempo - i je utrzymać, ez szarpania. Gażdzety nie są potrzebneMichal Stachowiak pisze:Pytanie może trochę głupie, ale bardzo mnie to nurtuje. Jak biegam na bieżni to nie ma problemu, ale jak w naturze, to już jest trudniej. Macie jakieś sposoby na utrzymywanie stałego tempa bez spoglądania co chwilę na gps i zwalniania/przyspieszania?

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44:03
- Kontakt:
Z pewnością są jednak bardzo przydatne.
- Iwan
- Zaprawiony W Bojach
Owszem ale niezbyt dokładne.Michal Stachowiak pisze:Z pewnością są jednak bardzo przydatne.
Najłatwiej utrzymywać stałe tempo na zawodach lub trasie treningowej, gdzie mamy oznakowane kilometry. Wtedy wystarczy tylko stoper i możemy biegać dokładnie na wybrany czas. Mam na myśli dłuższe biegi.
Z czasem nabiera się wyczucia i biega stałym (treningowym) tempem. Na konkretnym dystansie czas będzie się powtarzał. Jeśli notujesz sobie treningi to zauważysz taką prawidłowość.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Napiszę po raz kolejny, mogą być przydatne ale niekoniecznie dla amatora. Jak można się przekonać z lektury forum, często są jedynie przeszkodą dla początkujących i nie tylko dla nich.
A jak już pytasz, wystarczy ustawić alerty dla danej prędkości biegu, podobnie jak ustawiasz poszczególne strefy tętna. Tyle, że Garmin daje możliwość ustawienia jednego rodzaju alertu.
A jak już pytasz, wystarczy ustawić alerty dla danej prędkości biegu, podobnie jak ustawiasz poszczególne strefy tętna. Tyle, że Garmin daje możliwość ustawienia jednego rodzaju alertu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
biegaj i na predkośc i na tetno jednoczesnieMichal Stachowiak pisze:Pytanie może trochę głupie, ale bardzo mnie to nurtuje. Jak biegam na bieżni to nie ma problemu, ale jak w naturze, to już jest trudniej. Macie jakieś sposoby na utrzymywanie stałego tempa bez spoglądania co chwilę na gps i zwalniania/przyspieszania?
Tompoz
Tompoz
- mar_jas
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:39:59
- Życiówka w maratonie: 3:28:43
też mam problem z utrzymanie równego tempa przy biegach po lesie czy miescie... rozrzut od 4:30 do 5:30 /km .... zacząłem więcej czasu spędzać na stadionie gdzie można kontrolować tempo w łatwy sposób...teraz z każdym treningiem już coraz łatwiej wyczuć mi mniej więcej na jakie tempo biegnę, i to nie ważne gdzie ( i to własciwie bez sprzetu... używam tylko endo do dystansu i zagarka do czasu ) ..... więc to chyba przychodzi z czasem