jak trenowac, jakis program?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
astutus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, zaczalem biegac jakies 2.5 miesiaca temu, z drobnymi przerwami po drodze, za tydzien bede konczyl 2 miesieczne maroszobiegi Budd'a Coates'a.
Jeszcze w czerwcu nie bylem w stanie przebiec 1.5 km, po okolo 4ech-5ciu minutach padałem. Teraz juz w miare swobodnie biegne przez 30 minut, wiem ze dalej jestem cieniasem, no ale juz zrobilem jakis postep.
Mam 24 lata, 186 cm, waze 96-8kg, od roku chodze na silownie i mam dosc wysokie wyniki silowe (oprocz przysiadu :P). Silownia dalej jest na pierwszym miejscu, ale z drugiej strony nie chce byc osilkiem bez kondycji i wlasnie dlatego postanowilem popracowac nad bieganiem. Moim glownym celem jest wymaxowanie czasu na 1000m i na 100m. Nie mam zielonego pojecia co teraz robic, jaki trening rozpoczac, aby byl tak owocny jak ten pierwszy i przyniosl poprawe wynikow w/w dystansow. Zwracam sie do Was o jakis sensowny program treningowy, mam troche znajomych na awf'ie ale widze, ze bardziej specjalizuja sie w imprezach i sprytnym zaliczaniu egzaminow, niz wiedzy o treninach. To tyle odemnie, prosze o pomoc i pozdrawiam :)
Astutus
PKO
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niedawno Cotton podał odpowiednie linki tutaj:

http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... &topic=686

(Edited by outsider at 4:05 pm on Aug. 23, 2004)
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
koper_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecam ksiazki Skarzynskiego. Mnie pomoglo. Dla poczatkujacych "Biegiem po zdrowie"
www.skarzynski.pl
astutus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No chcialem dwa dni temu kupic, ale w empiku w Krakowie nie moglem dostac niestety. Babka mowila, ze bedzie niedlugo jakis poradnik maratonczyka, czy cos takiego, ale mnie maraton to srednio obchodzi. Chyba przed net zamowie ta ksiazke, bo widze, ze sie da, tylko pytanie: Czy tam bedzie cos odnosnie biegu na krotkie dystansiki? Bo naprawde nie chce kupowac ksiazki o maratonie. Dzieki za odpowiedzi.
Astutus
astutus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No wlasnie na stronce przegladalem spis tresci ksiazki i pare zeskanowanych stronek.. Nie wiem czy tylko takie wrazenie odnosze, czy faktycznie tam raczej jest opisany bieg na dlugie dystansiki. Ktos moze zweryfikowac moje odczucia? :)
Astutus
Awatar użytkownika
piglet
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:43
Życiówka w maratonie: 3:15:06

Nieprzeczytany post

Są dwie książki Skarżyńskiego:

- BIEG MARATOńSKI
Historia maratonów, opisy maratonów olimpijskich, trening do maratonu.

- BIEGIEM PO ZDROWIE
Więcej na temat biegania, ale na dłuższe dystanse 5, 10 km itp.
1000m - 2:56, 1500m - 5:18, 3000m - 11:09, 5km - 19:07, 10km - 39:38, 15km - 1:00:06, 21,1km - 1:28:28, 42,2km - 3:15:06
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ