tetno

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Geos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam, mam pytanie ogolniejszej natury, moze ktos bedzie znal odpowiedz, jestem po prostu ciekawy.

w jednym z ostatnich numerow gazety wyborczej przedstawiono w reporterskim stylu sylwetki polskich olimpijczykow. przy kazdym zdjeciu podano tetno w spoczynku oraz po treningu. przykladowo jedna  polskich rowerzystek ma tetno w spoczynku 38.

i pytanie jest nastepujace: czy z tak niskim tetnem czlowiek sie po prostu rodzi, czy moze mozna przy pomocy odpowiedniego treningu zejsc z wartosci typowych dla przecietnego czlowieka do nizszych wartosci tetna? jesli mozna, jakiego rodzaju sa to cwiczenia?

pozdrawiam,
Geos
PKO
verdiprati
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A Lance Armstrong ma 31. Ja mam 54. Trening wytrzymałościowy ma na to wpływ, ale może znajdzie się jakiś fizjolog sportu to nam to dokładniej wyjaśni (albo poda jakiś link)
MD
lcs
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

niska tetno osiaga sie dzieki dlugotrwalemu treningowi, jak bedziesz duze biegal to tez bedziesz mial takie;p
juz w ciagu roku powinno ci spasc tetno do 50-60
Awatar użytkownika
Geos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja mam 54, ale chcialbym mniej :)
Awatar użytkownika
MiS
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Geos - jeśli będziesz aplikował Twojemu sercu sporo wysiłku, przystosuje się do niego obniżając tętno.
Mam 26 lat, biegam od stycznia (po 4 latach przerwy) i kilka dni temu mierząc zaraz po przebudzeniu miałem 38.
www.entre.pl
MiŚ
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pól na pól. Trening wytrzymałosciowy obniza tętno spoczynkowe ale to do jakiego poziomu sie zjedzie zalezy od wrodzonych predyspozycji.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Laszlo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po 12 przerwy wróciłem do biegania w październiku 2003. Tętno spoczynkowe zbiłem w tym czasie z około 55-60 na 40-42... tak więc warto nad tym pracować.
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobrze wytrenowany układ sercowo - naczyniowy powoduje, że tętno spoczynkowe jest niższe tzn., że serce pracuje wolniej, gdyż jest w stanie podczas jednego skurczu przepompować większą ilość krwi, a tym samym dostarczyć jednorazowo większej ilości tlenu i pokarmu do mięśni. Wielkość codziennej aktywności fizycznej oraz cechy dziedziczne mogą jednak znacznie wpłynąć na wartości maksymalne.
spector
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Poprzez odpowiedni trening tetno spoczynkowe moze
u niektorych osob spasc nawet o 25u/min.

Pisze u niektorych bo proces adaptacji organizmu
w odpowiedzi na  identyczne cwiczenia ,jak wykazaly badania, przebiega u niektorych osob 10x szybciej.

Spector
Awatar użytkownika
Geos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dziekuje za wszystkie odpowiedzi. aby uscislic: czy sa jakies specjalne cwiczenia, czy po prostu szeroko rozumiany wysilek: silownia, biegi, rower itp. pytam, bo dla mnie pojecie "trening wytrzymalosciowy" jest bardzo mgliste, nie znam sie po prostu na tym. na innym forum przeczytalem, ze np. jazda na rowerze zwieksza wytrzymalosc, czyli zaliczalaby sie do tego typu cwiczen. jakie sa inne? czy mozecie podac lub wymienic poszczegolne cwiczenia, ktore stosujecie lub ich zestaw?

pozdrawiam,
Geos
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

cwiczenia wytrzymalosciowe to te, ktore trwaja dlugo i maja srednia lub mala intensywnosc, czyli dlugie biegi, jazda na rowerze, plywanie itp.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ