10km cz. II
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: brak
Witam mam zamiar za kilka miesięcy przebiec 10km. Chciałbym pobiec w granicach 36'.
I tu mam pytanie: - czy np. trening typu 2X5km (po 18-19 min) miałby jakiś sens?
No i na jakich przerwach ew. powinienem robić te "piątki"?
I tu mam pytanie: - czy np. trening typu 2X5km (po 18-19 min) miałby jakiś sens?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
jest to trening nie moźliwy do zrealizowaniarunner2010 pisze:Witam mam zamiar za kilka miesięcy przebiec 10km. Chciałbym pobiec w granicach 36'.
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
Tompoz oswiec wszystkich co mialeś na myśli bo obawiam sie ze telepatia hmmm to nie zadziala 
i oswiec Runnera bo Twoja odpowiedz pozostawia go w niepewnosci

-
- Stary Wyga
Może lepiej zacząć układać plan zaczynając od większych cyklów kończąc na poszczególnych jednostkach, a nie na odwrót...
PS Przebiegnięcie 5km w tempie startowym na 10km to będzie niezły hardkor nie mówiąc o dwóch takich powtórzeniach
PS Przebiegnięcie 5km w tempie startowym na 10km to będzie niezły hardkor nie mówiąc o dwóch takich powtórzeniach
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, 21:21 przez b_j_j, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
proste jak drutmario36 pisze:Tompoz oswiec wszystkich co mialeś na myśli bo obawiam sie ze telepatia hmmm to nie zadziala
za kilka miesięcy gościu planuje pobiec 10 km w 36 minut co za tym idzie obecny stan jego wytrenowania jest mniejszy a gościu planuje trening teraz 5 km w 18 minut przerwa i jeszcze raz 5 km w 18 minut.............................................. chyba liczby mówią same za siebie
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
tompoz
z tego co napisal runner wynika jedynie ze ma zamiar przebiec 10 km w 36min
nie mam nic napisane o jego stazu biegowym chyba ze gdzies wczesniej o tym pisal
z tego co napisal runner wynika jedynie ze ma zamiar przebiec 10 km w 36min
nie mam nic napisane o jego stazu biegowym chyba ze gdzies wczesniej o tym pisal
-
- Zaprawiony W Bojach
@Tompoz - a skąd ty wiesz, że ja jestem teraz na niższym poziomie przygotowania.
Owszem obecnie na zawodach dychę pewnie bym zrobił tylko w 37-38' (na rozbieganiach wychodziło mi po 42 stąd szacuje ten wynik), ale 5km już w 16' dałbym radę zrobić. Tyle jeśli chodzi o mój - "niższy poziom wytrenowania".
2. Wiem, że to jest dość ciężki trening - ale taki z założenia ma być, przecież nie będę chyba pod dychę robił samych długich wybiegań.
A tak wgl to ty co proponujesz? - bo ja cały czas myślę o tym 2X5km tylko nie bardzo wiem jaki tempem to pobiec, no i też myślłem coś żeby robić 3-4X2km, co ty na to?
3. @dymus - On, czyli kto wrócił, bo nie wiem o co chodzi?
Owszem obecnie na zawodach dychę pewnie bym zrobił tylko w 37-38' (na rozbieganiach wychodziło mi po 42 stąd szacuje ten wynik), ale 5km już w 16' dałbym radę zrobić. Tyle jeśli chodzi o mój - "niższy poziom wytrenowania".
2. Wiem, że to jest dość ciężki trening - ale taki z założenia ma być, przecież nie będę chyba pod dychę robił samych długich wybiegań.
A tak wgl to ty co proponujesz? - bo ja cały czas myślę o tym 2X5km tylko nie bardzo wiem jaki tempem to pobiec, no i też myślłem coś żeby robić 3-4X2km, co ty na to?
3. @dymus - On, czyli kto wrócił, bo nie wiem o co chodzi?
-
- Zaprawiony W Bojach
ludzie wam trzeba chyba jeszcze raz
uwaga gościu planuje pobic 10 km w 36 minut a dziś ma zamiar robić trening 5 km w 18 minut przerwa na trucht i za chwile 5 km w 18 minut uwaga 5 plus 5 równa sie 10 k m a 18 plus 18 równa się 36 minut............................................. to 2 wnioski albo gościu juz nie musi trenować na 36 min na 10 km bo ten poziom osiągnał albo............ kompletnie sobie lekceważy osoby o które pyta i wypisuje liczby bez sensu
paniali ?
Tompoz
uwaga gościu planuje pobic 10 km w 36 minut a dziś ma zamiar robić trening 5 km w 18 minut przerwa na trucht i za chwile 5 km w 18 minut uwaga 5 plus 5 równa sie 10 k m a 18 plus 18 równa się 36 minut............................................. to 2 wnioski albo gościu juz nie musi trenować na 36 min na 10 km bo ten poziom osiągnał albo............ kompletnie sobie lekceważy osoby o które pyta i wypisuje liczby bez sensu
paniali ?
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
gościu -zauważ, że 2X5km po 18' z przerw to co innego niż 10km w 36'. Ja osobiście uważam, że do tego nie trzeba być na poziomie 36min/10km. Bo tu robię po 5km przerwę, więc jest jakiś moment odpoczynku. Więc to tak jakbyś mówił, że gość który biega 1km w 4 min nie był w stanie pobiec 2X500m po 2'.
Poza tym, nie podałeś wersji alternatywnej tego treningu....
-
- Stary Wyga
Porównujesz dwuminutowy wysiłek z 18-minutowym. Spora przepaść.runner2010 pisze:gościu -zauważ, że 2X5km po 18' z przerw to co innego niż 10km w 36'. Ja osobiście uważam, że do tego nie trzeba być na poziomie 36min/10km. Bo tu robię po 5km przerwę, więc jest jakiś moment odpoczynku. Więc to tak jakbyś mówił, że gość który biega 1km w 4 min nie był w stanie pobiec 2X500m po 2'.
PS To nie jest subiektywna opinia tompoza czy moja, że ten trening jest niewykonalny, tak po protu jest.
Jeśli zrobisz to na przerwie krótszej niż jeden dzień to w tej chwili jesteś na wynik strzelam, że około 34' na 10 km
-
- Zaprawiony W Bojach
b_j_j dzięki kolego że mu wytłumaczyłeś . Jak można gościowi pomóc jak piszę o sobie dane w całkowitym haosie. Druga rzecz wstyd że gościu naprawdę popitala zdrowo 10 km w 36 minut a ma blade pojęcie.
Ja mam jedną radę prześledz sobie trening usera Maurice............. kolega ten jest z rekordem życiowym około 36 min ma 10 km zobacz jak trenował co robił dobrze a co robił źle.
Tompoz
Ja mam jedną radę prześledz sobie trening usera Maurice............. kolega ten jest z rekordem życiowym około 36 min ma 10 km zobacz jak trenował co robił dobrze a co robił źle.
Tompoz
Tompoz