Kros aktywny
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
U Skarżyńskiego występuje podział na kros pasywny i aktywny. Nie są one jakoś wyraźniej zdefiniowane. Przy aktywnym trzeba cisnąć, ... no ale właśnie jak dalece, aby nie przegiąć, a uzyskać pożądany efekt treningowy. Najporęczniej byłoby to opisać przez odniesienie do zakresów tętna, ale Skarżyński tego nie robi - nie bardzo rozumiem dlaczego. Zastanawiam się nad tym w kontekście dzisiejszego mojego biegania. Średnie tętno mi wyszło w górnym pułapie II zakresu i jakieś dosyć niewiarygodnie wysokie maksimum /może jakiś psikus pulsometru/.
BTW obiło mi się o uszy, że nowa książka Skarżyńskiego będzie lada moment i ciekaw jej jestem bardzo.
BTW obiło mi się o uszy, że nowa książka Skarżyńskiego będzie lada moment i ciekaw jej jestem bardzo.
biegowa recydywa
-
- Zaprawiony W Bojach
U mnie kros aktywny jest wtedy kiedy się nie opierniczam na treningu 
A tak na poważnie to moim zdaniem to taki bieg w terenie podczas,którego występują mocniejsze akcenty ( np. podbieg ,czy bieg w trudnym terenie ) ,które specjalnie staramy się zaakcentować,co faktycznie musi się odbić na wyższym tętnie. Cały trening krosowy także powinien nie schodzić poniżej pewnego założonego pułapu.
Przy krosie pasywnym pokonujemy trasę bez specjalnego szarpania tempa. Trzymamy się założonego zakresu i koniec.
(Edited by Montano Corridore at 4:55 pm on Mar. 25, 2004)

A tak na poważnie to moim zdaniem to taki bieg w terenie podczas,którego występują mocniejsze akcenty ( np. podbieg ,czy bieg w trudnym terenie ) ,które specjalnie staramy się zaakcentować,co faktycznie musi się odbić na wyższym tętnie. Cały trening krosowy także powinien nie schodzić poniżej pewnego założonego pułapu.
Przy krosie pasywnym pokonujemy trasę bez specjalnego szarpania tempa. Trzymamy się założonego zakresu i koniec.
(Edited by Montano Corridore at 4:55 pm on Mar. 25, 2004)
-
- Stary Wyga
najprosciej mowiac w krosie aktywnym starasz sie trzymac tempo biegu (co skutkuje skokami tetna na podbiegach, trudnym terenie)
w krosie pasywnym raczej utrzymujesz tetno i odpuszczasz tempo biegu na podbiegach i trudniejszym terenie - po prostu sie "toczysz" przez przyrodę w około.
chyba kazdy z nas intuicyjnie wie kiedy sie narobil podczas treningu a kiedy po prostu odbębnił daną trase
w krosie pasywnym raczej utrzymujesz tetno i odpuszczasz tempo biegu na podbiegach i trudniejszym terenie - po prostu sie "toczysz" przez przyrodę w około.
chyba kazdy z nas intuicyjnie wie kiedy sie narobil podczas treningu a kiedy po prostu odbębnił daną trase

- meryt
- Stary Wyga
w podręczniku D.Sidora znalazłem podział na kros1 i kros2 biegając k1 na podbiegach wchodzę w drugi zakres biegając k2 na podbiegach idę na maksa tak to zrozumiałem.Może trzeba Twoje wątpliwości wyjaśnić u żródeł.
Przeglądając stronę maratonu paryskiego z 2002 roku znalazłem treningi rozpisane na zakresy w zależności jaki czas chcemy uzyskać w maratonie 4h,3h45min itd.
trening jest podany po francusku ale jest zrozumiały nawet przy minimalnej znajomości języka .
Przeglądając stronę maratonu paryskiego z 2002 roku znalazłem treningi rozpisane na zakresy w zależności jaki czas chcemy uzyskać w maratonie 4h,3h45min itd.
trening jest podany po francusku ale jest zrozumiały nawet przy minimalnej znajomości języka .
grupa biegowa www biegajznami.pl
- meryt
- Stary Wyga
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Właśnie dlatego wspomniałem o nowej książce Skarżyńskiego. ... A czy Sidor precyzuje w jakich zakresach tętna należy biegać ten kros 1 i 2?Quote: from meryt
Może trzeba Twoje wątpliwości wyjaśnić u żródeł.
biegowa recydywa
- meryt
- Stary Wyga
kros jest to bieg w terenie pagórkowatym zmuszający do ciągłej zmiany rytmu i podczas jednego treningu można biegać cr1,oraz cr2 w moim przypadku wynika to stąd,że na podbiegach nie zwalniam .
Nie doczytałem się u Sidora zakresu tętna w krosie /cz.2REKORD/
Nie doczytałem się u Sidora zakresu tętna w krosie /cz.2REKORD/
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zgadam sie z tym, co napisano wyzej.
Jak biegne kros luzno, to zupelnie naturalne jest, ze na podbiegach, czy na trudniejszych odcinkach zwalniam, a na zbiegach przyspieszam. To jest niewymuszony rytm takiego biegu.
Kros aktywny oznacza, ze odwracam ten rytm i atakuje podbiegi, skacze przez przeszkody terenowe i zamiast omijac biegne na max trudniejsze odcinki. Na zbiegach "puszczam noge" i biegne swobodnie nie hamujac (no chyba, ze naprawde stromo).
O zakresach tetna trudno cos powiedziec. Jak pociskam pod gore to jest na pewno koncowka 3go zakresu, jak zbiegam moze byc pierwszy. Kros aktywny oznacza po prostu mocniejszy bieg terenowy
Jak biegne kros luzno, to zupelnie naturalne jest, ze na podbiegach, czy na trudniejszych odcinkach zwalniam, a na zbiegach przyspieszam. To jest niewymuszony rytm takiego biegu.
Kros aktywny oznacza, ze odwracam ten rytm i atakuje podbiegi, skacze przez przeszkody terenowe i zamiast omijac biegne na max trudniejsze odcinki. Na zbiegach "puszczam noge" i biegne swobodnie nie hamujac (no chyba, ze naprawde stromo).
O zakresach tetna trudno cos powiedziec. Jak pociskam pod gore to jest na pewno koncowka 3go zakresu, jak zbiegam moze byc pierwszy. Kros aktywny oznacza po prostu mocniejszy bieg terenowy
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]