strefy intensywności tętna

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bennykuleczka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:56:46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
wg. wzorów moje Tmax to 196 (32 lata, 76 kg wagi), wynika z tego, że I zakres powinien być do tętna 147, IIgi - 147-156, a np. maraton powinienem przebiegać ze średnim tętnem 168 (wyniki z kalkulatora na bieganie.pl).
w rzeczywistości mój Tmax to 192 (i nie chodzi tu o jakieś piki, ale o poziom tętna osiągnięty jego powolnym wzrostem podczas biegu), maraton przebiegłem ze śr tętnem 171 a półmaraton 181. Co prawda byłem wtedy na maxa zmęczony, ale dało radę...
Z drugiej strony podczas biegów ciągłych IIgi zakres przekraczam dosyć szybko i biegam raczej w III zakresie 156-176, co jest dla mnie intensywnym biegiem, ale nie na maxa.
Czy taka sytuacja wynika raczej z mojego niewytrenowania i biegam za szybko?
Czy na podstawie wyników z zawodów (dystans vs średnie tętno) nie można jakoś wnioskować nt. zakresów tętna? Może jest tak, że mam wyższe Tmax niż by to wynikało ze wzorów ale go jeszcze nie osiągnąłem?

Pozdrawiam,
Tomek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

tak może być (z nieosiągnięciem tętna maksymalnego) ale stawiam raczej na to, że masz stosunkowo wysokie tętno spoczynkowe i z tego to może wynikać(strefy się zmieniają wraz z wytrenowaniem). Niestety bazowanie na tętnie w treningu nie daje możliwości precyzyjnego wyjaśnienia co się z Tobą dzieje, choć oczywiście jest to dla Ciebie wygodniejsze.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

bennykuleczka pisze: a np. maraton powinienem przebiegać ze średnim tętnem 168 (wyniki z kalkulatora na bieganie.pl).

maraton przebiegłem ze śr tętnem 171
No to blisko.:) A jaki wynik wpisałeś do kalkulatora kiedy wyliczyłeś te 168?
Awatar użytkownika
bennykuleczka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
bennykuleczka pisze: a np. maraton powinienem przebiegać ze średnim tętnem 168 (wyniki z kalkulatora na bieganie.pl).

maraton przebiegłem ze śr tętnem 171
No to blisko.:) A jaki wynik wpisałeś do kalkulatora kiedy wyliczyłeś te 168?
przepraszam - pomyłka. powinno być półmaraton. Kalkulator bieganie.pl przy Tmax=196 i dla wyniku 10km w 50 min podaje że śr tętno dla półmaratonu to 167 a maratonu 160. U mnie to odpowiednio: 181 i 171. Czyli różnica jednak jest...

zobaczymy jak to będzie w tym sezonie bo już widzę, że dobrze przepracowana zima daje wyniki. Biegam szybciej i na większym luzie..

pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No to jest. Z tętnem szacunki są tak jak pisałem naprawdę trudne.
A jakie mogłeś w tamtym czasie tętno spoczynkowe?
Awatar użytkownika
bennykuleczka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:No to jest. Z tętnem szacunki są tak jak pisałem naprawdę trudne.
A jakie mogłeś w tamtym czasie tętno spoczynkowe?
58-60.
pz
Tomek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ