Trenig tempowy --> 1000m

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
symek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chciałbym się dowiedzieć jaki jest najlepszy sposób aby w czasie 2-3 miesięcy zejść z 3:00 na 2:45(chodzi o 1000m). Ogólnie trenuję już 3 lata, wyrobiłem bazę tlenową, tempa prawie w ogóle nie biegałem. Mój czas to 3:02 na 1000m i chciałem się dowiedzieć czy trening tempowy np. 3 razy w tygodniu lub częściej będzie dobrym rozwiązaniem żeby w jak najkrótszym czasie zejść z 3:02 na 2:45. Wiem, że jest to niewłaściwe żeby tempo biegać tyle razy w tyg bo niby się baza tlenowa zmniejsza ale chciałem poznać wasze opinie czy jest to najszybszy sposób na poprawienie wyniku na 1000m. Z góry dzięki za odp.
PKO
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---

Nieprzeczytany post

3 razy w tygodniu to wcale nie jest za dużo na trening tempowy, musisz tylko to przeplatać z rozbieganiami, a baza tlenowa na pewno się nie zmniejszy ;)
Obrazek
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

jak masz trenera - to najlepiej z nim uzgadniaj.
Jeśli nie to trening tempowy w zupełnośći wystarczy ci raz w tygodniu w pozostałe dni tygodnia rytmy i jeden dzień możesz poświęcić na bieg długi.
Inaczej się zajedziesz :P
Btw - jak mniej więcej wyglada teraz twój trening??
symek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Trenuje z trenerem,
PON: rozbieganie + sila biegowa, WTO: rozbieganie, ŚRO: II zakres, CZW: rozbieganie z 6-8km + ćwczenia na silce itp. PIĄ: jakieś rozbieganko + sprawnośc, SOB: czasami rozbieganie 10-12km. Tempa wogóle nie ma, bo jest zima, po rozbieganiach przebieżki, treningi we wtorek, czwartek, piątek nie zawsze wygladają tak samo.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

to ja pozostaje przy swojej kwestii - (trener zawsze ma racje),
e. zawsze możesz z nim skonsultować plan treningowy - powiedzieć, że np. byś chciał robić to i to...
gościu.... o jakiej ty mi zimie mówisz?!?! - praktycznie zero śniegu - akurat jest świetna pogoda
a tempa można np. na bieżni robić, ew. jak nie masz dostępu do stadionu to z pulsometrem...
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trening tempowy 3x w tyg?
Polecam 2x tempo + raz II zakres

Ja z 3:13 do 2:42 schodziłem 10miesięcy, zaczynając od 0. Więc nie wiem czy Ci się to uda, musiałbyś już mieć nieco talentu

tempa po lesie i git!
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moja życiowka z 14.01.2012r. to 3.10 a chcialbym jak najszybciej zejsc do okolo 2.45.

Bede robil czesto jakies tempa we wlasnym zakresie a to co na treningu to rzecz jasna. Zobaczymy jak bedzie ;-)
Obrazek
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Laufer pisze:Moja życiowka z 14.01.2012r. to 3.10 a chcialbym jak najszybciej zejsc do okolo 2.45.

Bede robil czesto jakies tempa we wlasnym zakresie a to co na treningu to rzecz jasna. Zobaczymy jak bedzie ;-)
Znaczy, że chcesz robić tempa ba własną rękę, bez uzgodninia z trenerem?
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No trochę tak, ale po zastanowieniu się to jednak skonsultuję się z trenerem ;)
Obrazek
freedy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam pozwolisz kolego że zadam pytanie w Twoim temacie?Mam pół roku na zejście z 3:58 na czas poniżej 3:20 macie jakieś ładne rozpiski od czego zacząć?Bazę tlenową mam jako taką(jestem w stanie ubiec 40 min stałego tempa) ale przy biegu na 1000 m mam słabe tempo i wysiadam po 250 m szybkiego biegu...Jakieś rady by się nie spalić już na początku?(mam do dosypozycji 3 dni w tygodniu na bieganie)
BelekBela
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Żeby was zmotywować to napiszę, że znajomy poprawił się w ciągu 8 miesięcy z 3:50 na 2:42 ;)
BelekBela
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Laufer pisze:Moja życiowka z 14.01.2012r. to 3.10 a chcialbym jak najszybciej zejsc do okolo 2.45.

Słuchaj się trenera. Nie ma sensu robić teraz tempówek bo za szybko złapiesz formę. Pracuj teraz nad bazą tlenową, siłą i sprawnością.
Na tempa i szybsze treningi przyjdzie czas :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

BelekBela pisze:Żeby was zmotywować to napiszę, że znajomy poprawił się w ciągu 8 miesięcy z 3:50 na 2:42 ;)
Zeby was jeszcze bardziej zmotywowac:
Znam paru biegaczy, ktorzy sa starsi od waszych tatusiow i biegaja szybciej jak 2:42.

Rolli
adrianzary
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:to ja pozostaje przy swojej kwestii - (trener zawsze ma racje),
e. zawsze możesz z nim skonsultować plan treningowy - powiedzieć, że np. byś chciał robić to i to...
gościu.... o jakiej ty mi zimie mówisz?!?! - praktycznie zero śniegu - akurat jest świetna pogoda
a tempa można np. na bieżni robić, ew. jak nie masz dostępu do stadionu to z pulsometrem...

chłopie kochany, trener ma zawsze rację? Mój "trener" uważa, że po siłowni dla sprinterów należy biegać 2x3x250m(wiem że to temat typowo średniacki, ale nie mogłem się nie wypowiedzieć w tej sprawie). Trener nie jest równy "trenerowi"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ