Trening- pytań kilka

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Kubex
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Od dwóch tygodni zacząłem intensywniej biegać, wcześniej był tylko rower, basen, łażenie po górach i alkohol :hejhej: Na początku 2012 pojawił się pomysł ze strony kolegi, aby sobie coś udowodnić i przebiec... Cracovia Maraton. Po 4 dniach od pomysłu i 2 tyg. treningów zrobiłem wymarzone 42 km w czasie około 4.20h(co śmieszniejsze dzień wcześniej zrobiłem życiówkę po lesie Wolskim, 15 km). Chyba nie musze dodawać że byłem skrajnie wykończony, szczególnie że przez cały bieg wypiłem tylko pół piwa, nawet nic nie jadłem :ojnie:

Jeszcze kilka informacji o mnie: Wzrost 183 cm, waga 70 kg, większość w brzuchu ...

To tyle historii, teraz pytania:

1)Już wiem że bieganie po syffalcie mnie nudzi. Tak jak na rowerze tak i podczas biegania teren to jest to. Za 5 miesięcy odbywa się Kierat, jak rozplanować przygotowania? Biegać więcej wytrzymałościowo(długo) po płaskim assfalcie czy od razu teren? Ile razy w tyg. po ile km? Do Cracovia maraton jest pełno opracowań na ten temat, ale tam zakłada się treningi po 10 km, czy to nie za mało chcąc przebiec 100 km?
2)Jak to jest z tymi mięśniami nóg? Znajomy twierdzi że podczas biegania terenowego(po górkach) nogi się rozrosną, na assfaltach złapię wytrzymałość tzn. będą smuklejsze?
3)Jak to jest z tym piciem? Nie widziałem jeszcze biegacza który by niósł z sobą butelkę wody, ja dzisiaj podczas 20 km byłem zmuszony wyjadać śnieg z chodnika. Czemu wszyscy tak lekceważą irygację? A może mi się tylko wydaję..
4) Co poza bieganiem? Gdzieś czytałem że biegacz co tylko biega to kiepski biegacz. Czy jazda na rowerze, bieganie, wspinaczka i okazjonalny trekking z buta po Tatrach nie będą z sobą kolidować?
5)Ostatnie pytanko... skakanka. Mam taką na łożyskach, ciężką, kiedyś dużo skakałem, specjalnej poprawy konstrukcji nóg nie zauważyłem. Nadaje sie ona do czegoś poza rozgrzewką? Warto na niej skakać aby poprawić wyniki?

Pozdrawiam!
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witaj,

1) jak na razie najdłuższy przebiegnięty odcinek to maraton, więc niewiele mogę ci pomóc. Chyba szybciej znajdziesz kompetentne osoby w dziale Miejscówka dla twardzieli.
2) tu też nie wiem na pewno. Intuicja podpowiada, że smuklejsze nogi u biegaczy "asfaltowych" to także wynik nie rozwiniętych mięśni używanych do stabilizacji w nierównym terenie.
3) chyba Ci się wydaje że wszyscy lekceważą nawadnianie. Ja na treningu do 1,5 godziny radzę sobie bez picia, jeśli nie ma dużego upału. Może byłeś po imprezie (alkohol = odwodnienie)? Jeśli chodzi o ultrasów i biegaczy górskich, chyba najczęściej używają camel bag'ów.
4) jeśli nie nastawiasz się na wyczyn (walka o nagrody na zawodach i o czołowe miejsca), to inne sporty nie będą przeszkadzały. Na pewno ważna jest sprawność ogólna i mocne mięśnie szkieletowe. Wspinaczka chyba w tym pomaga?
5) mniej więcej na tym samym ruchu polega bieganie. Różnica jest taka, że biega się nie na przodzie stopy, ale ląduje się na śródstopiu, a potem dotyka piętą podłoża.
Jeżeli będziesz biegał w ten sposób, to najlepsze będą dla Ciebie buty jak najbardziej płaskie, ze stosunkowo małą amortyzacją. Przeciwieństwo butów Reebok Zig. Jako producent butów dla biegaczy górskich mocno promuje się Salomon, NB też chyba robi dobry sprzęt, ale modele górskie to niewielki % całej ich oferty. W galerii Kazimierz jest sklep Salomona, w którym możesz zapoznać się z ich ofertą (do niczego nie namawiam i nic mnie z nimi nie łączy; piszę tylko że możesz się tam zorientować, jak są skonstruowane buty w góry). NB ma kilka sklepów w Krakowie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ