Bieganie dla przyjemności a jednak chciałoby się szybciej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Kravis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:58
Życiówka w maratonie: 3:12:31
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie. Swoją przygodę z bieganiem rozpocząłem jakoś w wakacje z programem endomondo i z muzyką postanowiłem zrzucić trochę kilko, zauważyłem efekty i postanowiłem kontynuować przygodę z bieganiem. Poza bieganiem uprawiam jeszcze piłkę nożną, czasami siatkówkę i inne sporty mniej męczące fizycznie :) Mam 20 lat. ważę teraz jakieś 73 kg przy 179 cm wzrostu. Pobiegałem 4-5 miesiące jak do tej pory w odzieży co była pod ręką i butach aż postanowiłem skompletować odzież potrzebną do biegania i pomału do tego dążę.

Do rzeczy.. w szkole gimnazjalnej regularnie startowałem w skoku w dal i biegu na 1 km czas wtedy to koło 3.06 o ile dobrze pamiętam.

Teraz biegam po 4-5 miesiącach 5k - 23.45 s 10 km - 48.37s
I chciałbym w nowym roku wystartować w przynajmniej 2-4 półmaratonach oczywiście w odpowiednim odstępie czasowym oraz w szeregu imprez od 5km do 15km. Pytanie jak pracować (biegać) by poprawiać swoje czasy ale także nie wymęczać organizmu dla innych sportów gdyż także są dla mnie ważne :)

A chciałem dodać jeszcze że obecnie jestem w AZS na sekcji lekkoatletyka wiec 3h zajęć w tyg mamy takich ogólnorozwojowych ale jeśli chodzi o rozciąganie itp nie mam z tym żadnych problemów.

Proszę tylko o jakieś podpowiedzi od starszych biegaczy jak traktować swoje treningi w tygodniu (3-5) by osiągać coraz to lepsze wyniki bez równoczesnego wymęczenia. Czy pozostawić wszystko spokojnemu powolnemu ale systematycznemu poprawie czasów poprzez regularne bieganie czy może wzmocnić się jakiś planem treningowym?

Serdecznie pozdrawiam.
PKO
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na portalu jest szereg planów treningowych. Wybierz stosowny dla ciebie i spróbUj go zrealizować. Jeżeli chcesz pobiec półmaraton wybierz np. plan na 1:45 i zacznij z nim biegać.
Kravis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:58
Życiówka w maratonie: 3:12:31
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki też tak zrobię. Chciałbym też biegać dystans 10 k i 5k w lepszym tempie to też z jakiegoś plany skorzystać? Głównie w takich biegach będę brał udział

Pozdrawiam. Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z treningu na 10 km pobiegniesz 5 km. Dobry wynik na 10 km jest świetną bazą do startu w półmaratonie.
Również, dużo zdrowia w Nowym Roku. Reszta sama przyjdzie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ