Wysokie tętno podczas biegu w pierwszym zakresie.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
alabala
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:05
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Mam 37 lat biegam regularnie od ponad roku przeciętnie 20 km/tydz. prędkością ok. 8km/h. po pagórkowatym terenie. Nigdy nie mierzyłam tętna, kierowałam się jedynie wskazówką jaką wyczytałam na mądrych stronach "biegania", czyli, że aby utrzymać tętno na poz. 75% należy biegać tempem, które umożliwia swobodną konwersację. Co też czyniłam bo lubię pogaduchy w czasie biegu.
Ostatnio trochę pogorszyła się pogoda, nie chciałam zmoknąć i skorzystałam z fantastycznej maszyny jaką jest bieżnia. Ta, na której biegałam była wyposażona w pulsometr. Okazało się, że po półgodzinnym biegu miałam tętno na poz. 164! przy czym biegałam bez zadyszki.
Podczas świątecznych nasiadówek przy obficie zastawionym stole gawędziliśmy sobie ze szwagrem nt. naszych wyczynów sportowych.. jako że szwagier "zna się na wszystkim" straszył mnie, że biegając "tak szybko" wyrządzam sobie ogromną krzywdę że muszę radykalnie zwolnić. Mam się przerzucić na Nordic walking czy po prostu olać odczyty bieżni i kierować się samopoczuciem? ;/

Alina
PKO
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Alinko, nie zwracaj uwagi na tętno które pokazuje bieżnia. Jeżeli czujesz sie dobrze to na tym bazuj. Bieżnia musi być naprawdę wysokiej klasy aby jej wskazania byłe coś warte. Zwykle te dobre bieżnie pobierają tętno z paska który zakładasz na klatkę piersiową. Te które pokazują tętno z "uchwytów" są mało precyzyjne.
Gadaniną szwagra się nie przejmuj. "Szwagry" tak mają, muszą coś powiedzieć mądrego.
Jeżeli masz wątpliwości to po prostu przy wysokim tętnie pokazywanym przez bieżnię zatrzymaj się na chwilę i przez dziesięć sekund sprawdź sobie tętno na nadgarstku i pomnóż.
Istotne też jest jaką prędkość ustawiasz na bieżni. Dostosuj ją do tego co biegasz na zewnątrz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ