Pomoc z doborem treningu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

T.o.m.p.o.z pisze:jedna uwaga kolego do tego co napisałeś oczywiście nie liczac jakiś tam stanów chorobowych. nie moźna porównywac tętn różnych osób gdyż 18 latek wysokotętnowiec bedzie mial hr max., 215 a 50 latek niskotetnowiec bedzie miał 160 hr max. .
Srednie tętno z wysiłku nie świadczy o poziomie wytrenowania. A nawet dalej wysokie średnie tętno danego zAwodnika z krótkiego startu czasowo w porównaniu do poprzednich zawodów świadczy iż jest w formie dobrze rozgrzany jest nauczony pracy na wysokim zakwaszeniu na silne zdolności beztlenowe.

Tompoz
Oczywiście że można. Jeżeli jestem ze znajomym w podobnym wieku i mamy podobne Hrmax, to jeśli on ma z maratonu tętno 190, a ja 155 to znaczy że coś jest nie w porządku.
Średnie tętno z wysiłku jak najbardziej świadczy o poziomie wytrenowania. Oczywiście jeśli jedna osoba ma przy jakiejś prędkości tętno 150 a druga 170 to o niczym nie stanowi, ale tętno mierzone u TEJ SAMEJ OSOBY w jakichś odstępach czasu oczywiście pozwala ocenić formę.
Przykładowo ja w tej chwili, na początku sezonu kolarskiego mam tętno średnie powiedzmy ze 100km ze średnią 31 km/h dajmy na to 150 bpm, a w czerwcu przy tym samym dystansie i średniej 130 bpm. Niższe tętno świadczy o wyższej formie.

W krótkich startach szosowych i mtb praktycznie każdy ma tętno średnie w okolicach 90-95% hrmax i nie jest to nic niezwykłego. Ja pisałem o 4-5 godzinnym maratonie na 100km w terenie.
The faster you are, the slower life goes by.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ