tak sobie czytam dzial trening na stronie Maratonu Warszawskiego ( http://www.maratonwarszawski.pl/pokaz.php?id=53 ) i co widze :
"W przypadku biegaczy, potrzeba co najmniej 3 treningów biegowych tygodniowo trwających 30 minut, by organizm był w gotowości do dalszego rozwoju. Jeszcze się nie rozwijał! Był w gotowości do rozwoju! Czy biegający raz lub dwa razy w tygodniu nie trenują? NIE! Biegają, ale nie trenują! Z takiego biegania nie wynika dla organizmu NIC, co jest motorem ROZWOJU sportowego" - koniec cytatu
jest tam jeszcze pare rysunkow dla poparcia tej tezy
ja sie z tym absolutnie nie zgadzam !!!
sam biegam raz w tygodniu albo i rzadziej ale widze wyrazne postepy i efekty treningu takze nie wiem co autor tekstu mial na mysli piszac "nie wynika dla organizmu NIC, co jest motorem ROZWOJU sportowego"
ciekawe w takim razie dlaczego ja sie rozwijam biegajac tak rzadko, moze cos jest ze mna nie tak ?
pewnie tekstem wogole bym sie nie przejal gdyby nie to ze jest zamieszony na stronie MW
co o tym sadzicie ?
(Edited by saint at 5:26 pm on Aug. 15, 2003)
Czy to już trening czy jeszcze nie ?
- Marcos
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
autorem tego tekstu jest Jerzy Skarżyński
co do jego oceny, nawet lekarze itp twierdzą że minimalna dawka dla zdrowia i utrzymania najniższego poziomu sprawności jest metoda 3x30x130
czyli trzeba "trenować" 3 razy w tygodniu po przynajmniej 30 minut z tętnem powyżej 130
Co do biegania, ja np uważam że bieganie mniej jak właśnie 3x to stanie w miejscu, miałem taki okres w zime że biegałem raz na tydzień i nic absolutnie z tego nie wynikało, tempo spadało z tygodnia na tydzień a żadnych korzyści nie było.
Zacząłem od lutego aktywniej po 4, 5x na tydzień i efekty były od razu!!!
co do jego oceny, nawet lekarze itp twierdzą że minimalna dawka dla zdrowia i utrzymania najniższego poziomu sprawności jest metoda 3x30x130
czyli trzeba "trenować" 3 razy w tygodniu po przynajmniej 30 minut z tętnem powyżej 130
Co do biegania, ja np uważam że bieganie mniej jak właśnie 3x to stanie w miejscu, miałem taki okres w zime że biegałem raz na tydzień i nic absolutnie z tego nie wynikało, tempo spadało z tygodnia na tydzień a żadnych korzyści nie było.
Zacząłem od lutego aktywniej po 4, 5x na tydzień i efekty były od razu!!!
www.kolarstwo.z.pl
- saint
- Zaprawiony W Bojach
tylko pytanie czy to prawda czy tez proba mobilizacji do bardziej intensywnego treningu, wszakze opisuja tam jak sie przygotowac do maratonu
ale jakos tak dziwnie to zabrzmialo jakby takie bieganie wogole nie mialo sensu dlatego poruszylem ta sprawe na forum
a lekarze zachecaja do jakiegokolwiek ruchu, z reguly spaceru bo nawet i tego ludzie nie stosuja
(Edited by saint at 9:49 pm on Aug. 15, 2003)
ale jakos tak dziwnie to zabrzmialo jakby takie bieganie wogole nie mialo sensu dlatego poruszylem ta sprawe na forum
a lekarze zachecaja do jakiegokolwiek ruchu, z reguly spaceru bo nawet i tego ludzie nie stosuja
(Edited by saint at 9:49 pm on Aug. 15, 2003)
- raner
- Zaprawiony W Bojach
jak ktos jest kompletnie niewytrenowany i nie usportowiony ze tak powiem to pewno ten 1 raz w tygodniu cos da.
niestety później to te 3 treningi w tygodniu to jest tylko na podtrzymanie formy
niestety później to te 3 treningi w tygodniu to jest tylko na podtrzymanie formy
oceniaj swój sukces na podstawie tego z czego musiałeś zrezygnować żeby go osiągnąć[/b] gg310854