Baza a zakresy treningu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Goralll
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Mianowicie rozpoczełem budowanie bazy pod przyszły sezon. Naczytałem się wiele że taka budowa bazy polega na nabijaniu km, co w efekcie ma dać podstawy do kluczowego okresu przygotowawczego na wiosnę. Ustaliłem także aktualne zakresy na podstawie tętna maksymalnego.

I tu pojawia się moje pytanie, czy budowanie bazy opiera się jedynie o zakres I (w moim wypadku tętno 127-148), czy jednak można bez większych obaw zahaczać o zakres II (tak do ok. 158).

Pytanie z tąd że po pierwszych treningach gdy trzymam się pierwszego zakresu biegam tak "mułowato" że aż cięzko mi uwierzyć że tak powolny bieg zaowocuje na wiosnę. Dodam jeszcze że tętno maksymalne wynosi 195 i zostało ustalone na podstawie bezpośredniej próby jakieś dwa tygodnie temu przy okazji testu Coopera.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi. :hejhej:
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Na pewno skorzystasz jeżeli raz w tygodniu pobiegasz w II zakresie, to dalej będzie dość lekki trening. Możesz dodać też raz, a może nawet dwa razy w tygodniu siłę biegową (podbiegi itp.).

Jak będziesz dużo biegał w I zakresie to tempo w jakim będziesz to robił będzie powoli, ale systematycznie rosło.
Krzysiek
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

I rób przebieżki żebyś się nie zamulił :)
Goralll
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki za odpowiedzi, rozwiały moje wątpliwości :hej:

Będę więc trzymał się bardziej I zakresu a raz w tygodniu skuszę się na II. Oczywiście przebieżki też dorzucę :taktak:

pozdro i życzę wiatru w plecy :hejhej:
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

tylko nie zatuptaj się! z tego, co widzę, wiele osób robi błąd tuptając po asflacie godzinami wolnym tempem. dla mnie to więcej zamula niż daje korzyści. jak masz możliwość rób wybiegania w terenie, rób też drugi zakres na płaskim lub jako kros, a dwa razy w tygodniu solidny trening siły i dynamiki. inaczej wyrośnie z ciebie wieczny tuptacz
witol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Goralll pisze:I tu pojawia się moje pytanie, czy budowanie bazy opiera się jedynie o zakres I (w moim wypadku tętno 127-148), czy jednak można bez większych obaw zahaczać o zakres II (tak do ok. 158).
1) Jak obliczałeś strefy treningowe? Bo 195 * 75% jest złym sposobem.
2) Jeśli możesz, spróbuj zrobić test Conconiego. Nie wszystkim wychodzi, ale jeśli u Ciebie się uda, będziesz miał cenną wskazówkę w jakim zakresie budować wytrzymałość tlenową.
Zbyt dużo zbyt szybkiego biegania powoduje nadmierną konsumpcję tlenu przez mięśnie - co w efekcie skutkuje niedotlenieniem mózgu i pisaniem głupot na forum! :hej:
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

witol pisze:1) Jak obliczałeś strefy treningowe? Bo 195 * 75% jest złym sposobem.
2) Jeśli możesz, spróbuj zrobić test Conconiego. Nie wszystkim wychodzi, ale jeśli u Ciebie się uda, będziesz miał cenną wskazówkę w jakim zakresie budować wytrzymałość tlenową.
No dobra - to teraz ja nie rozumiem - co jest nie tak z tym sposobem liczenia podanym w punkcie 1?
Obrazek
Because Running Sucks
witol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zbyt dużo zbyt szybkiego biegania powoduje nadmierną konsumpcję tlenu przez mięśnie - co w efekcie skutkuje niedotlenieniem mózgu i pisaniem głupot na forum! :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ