Szybkosc
- Pawel271
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:12
- Życiówka w maratonie: 3:16:00
- Kontakt:
Witam,
Napisz nam coś osobie np;
jak długo biegasz, jak wyglądają twoje treningi , czy prygotowujesz się pod jakiś bieg itp.
Wtedy więcej osób będzie mogło ci coś doradzić lub napisać gdzie popełniasz błędy.
Pozdro
Napisz nam coś osobie np;
jak długo biegasz, jak wyglądają twoje treningi , czy prygotowujesz się pod jakiś bieg itp.
Wtedy więcej osób będzie mogło ci coś doradzić lub napisać gdzie popełniasz błędy.
Pozdro

Pozdrawiam Paweł http://www.ringotresura.pl
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam 16 lat, trenuję piłkę nożną i postawiłem sobie za cel zwiększenie szybkości, mam na to duuuużo czasu.
myślałem nad treningiem typu 3 razy w tygodniu :
20m-5x
40m-5x
5m-5x
Oczywiście z odpowiednimi dla siebie przerwami. Może ktoś to skorygowac?
myślałem nad treningiem typu 3 razy w tygodniu :
20m-5x
40m-5x
5m-5x
Oczywiście z odpowiednimi dla siebie przerwami. Może ktoś to skorygowac?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, 20:50 przez sarabia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Z tego co wiem, nie ma konkretnych mięśni odpowiedzialnych za "szybkie bieganie" podział przebiega raczej wewnątrz mięśni - są w nich włókna szybkokurczące się i wolnokurczące się (http://pl.wikipedia.org/wiki/Tkanka_mi%C4%99%C5%9Bniowa). Dla szybkości muszisz walczyć o rozwój tych pierwszych.sarabia pisze:Pomoże ktoś, które mięśnie głównie odpowiadają za szybkosc biegu?
Chyba, żeby uwzględnić zakres ruchu nogi przy szybkim biegu - im szybciej biegniesz tym większy zakres ruchu co wpływa na pracę mięśni.
Takie moje 3 grosze

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 38:36
Biegaj na maxa odcinki. Do 50m na maxa
bieganie do 100m podbiegów zbiegów na maxymalnej lub szybkim tempem. Rytmy technicznie by zakres ruchu był jednostajny. Siła czyli na nogi sztanga, biceps, grzbiet,brzuch,barki,plecy,głowa :D, klata. Ogólnie ciało mocne oraz skipy, interwały, wieloskoki. I szybkie reakcje ruchowe np leżysz na ziemi na brzuchu i na klask zwijasz pupe i biegasz z 20m :D
Więc czeka Cię dużo pracy do roboty !!!

Więc czeka Cię dużo pracy do roboty !!!