TABELARYCZNE KOMPENDIUM TRENINGOWE

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Grubcio własnie oddał mi jedną którą kisił ;) kilka miesięcy.
Nie będę psem ogrodnika i zamieszczę to tabelaryczne kompendium - tabele zawsze do mnie przemawiały.
Pewnie łamię prawa autorskie, więc nie będę podawał tytułu, powiem tylko że autorem tych tabel jest David E. Martin - wieloletni trener międzyinnymi Sebastiana Coe.

Ja ograniczę się do koniecznego komentarza - co oznaczaja niektóre tabele (są oczywiście po Angielsku).

Tabela 1 zawiera opisy jednostek treningowych - samą esencje - czyli jakie są kryteria odórżniające 4 podstawowe rodzaje treningu biegowego.
Pierwsza kolumna pokazuje stopień zakwaszenia w każdym z zakresów - sa to oczywiście wielkości średnie dla całej populacji i u róznych osobników moga przyjmować inne wartości.
Następnie % tętna maksymalnego i % tętna/prędkości przy załozeniu, ze vo2max to jest 100%. Tutaj znowu są uśrednienia - tu jest przyjete, że trening odpowiedni dla trenowania progu mleczanowego  zaczyna się na poziomie 80% HRmax - jednocześnie z tekstu w książcie wiadomo, że górny pułap tego zakresu (czego nie widać w Tabelce) Martin ustawia na poziomie 90% HRmax.
Potem opisane jest jak dalj będzie nazywany każdy typ treningu - Aerobic Conditioning, , Anaerobic capacity ...itd. Pozostałe kolumny chyba nie wymagają wyjaśniania.

Tabela 1
Obrazek

No dobrze, to znamy już ABC - teraz trzeba z tego ułożyć wyrazy.
Poniżej jest schemat pozwalajacy kazdemu indywidualnie sobie taki wyraz ułożyć.
Kilka wyjasnień - ten trening obejmuje 33 tygodnie. Oczywiście - to jest model - trzeba go umieć przystosować do harmonogramu swojego startu i do dystansu na jakim sie stratuje - 5 km czy maraton. Jak widzicie - to nie jest plan dla początkującego - w drugiej fazie minimalny proponowany tygodniowy dystans to 128 km - dlatego takie przystosowanie biegacz ten powinien potrafić zrobić juz sam.
Jak jednak należy rozumieć - to że w tygodniu wychodzi Total Units np 18 ??? Otóż w trakcie jednego treningu wykonujemy poprostu kilka jednostek - np: najpierw 30 minut lekkiego truchtu - 1 jednostka Aerobic Conditioning, potem trening progu mleczanowego - 1 jednostka, potem rozciaganie 1 jednostka i siłownia 1 jednostka - w w trakcie jednego treningu mamy 4 jednostki.
Mobility - to jest gimnastyka, rozciąganie
Circs&wts - siłownia

Tabela 2
Obrazek

Skoro potrafimy ułożyć wyrazy - to mozemy ułozyć przykładowe zdanie. Oto przykład dwutygodniowego okresu treningowego - widzicie przy okazji jak rozłożony jest trenig w dniach kiedy jest on dwa razy dziennie. Jak zauważycie - to jest już dosyć wymagający trening. Ale tak ludzie biegają.

Tabela 3
Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

qrcze - żadnego komentarza - tyle dni i nic?
W stylu
- Oooo - ale fajne kompendium -  to na przykład Kociemba
- Beznadziejne - Wojtek
- No bardzopodobne do mojego tylko ja 10-tego dnia robię jeszcze 50 podbiegów o długości 500 m (ale leniwy jestem więc więcej mi sie nie chce) - IrkoS
- Ciekawe jakie to są te ćwiczenia Circs&Wts - czy ktos może podać jakiś szczegółowy plan takich ćwiczeń z dokładnością co do sekundy? - Romek
- Prr...hrrr ..pfi ...pfi  hahaha...5 mmol przy 90% hrmax - skąd taki schmeltz Mr. Fred znalazles - blabla
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

:hahaha:
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:hahaha::taktak::hahaha:
No nie Fredzio mnie podgląda na siłowni albo ma jakichś szpiegów (faktycznie odmierzam często czas przerw między seriami z dokładnością do paru sekund)
No może nie co do sekundy (:)), ale faktycznie chciałbym wiedzieć, co nalezy wg tego człowieka na tej siłowni robić - no bo chyba np. nie wyciskać sztangi 170kg 5x5 ;)

(Edited by romek at 2:56 am on July 10, 2003)
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Moze cos zle czytam z pierwszej tabelki, ale przebiec maraton przy zakwaszeniu 5mmol/l to troche ciezko by bylo chyba. A do tego HRmax i VO2max 90%
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No - nareszcie jakiś komentarz.
Rzeczywiście - w tym zakresie ta tabelka jest mocno niedokładna - naciągana - a nawet można powiedzieć błedna..
Ale tak to bywa jak się chce zbyt dużo w jednej tabeli zmieścić.
No bo - 90% VO2max jako tempo maratonu jest wg mnie OK, ale 5 mmol i 90% hrmax rzeczywiście za dużo.
ODPOWIEDZ