Problem z doborem prędkości treningowych

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

Mogę powiedzieć że mój rok biegowy się skończył, jednakże za 6 tygodni planuję zacząć nowy trening do maratonu.

Z jednej strony jestem zadowolony gdyż poprawiłem moje wyniki na trzech dystansach w porównaniu z zeszłym rokiem, a zarazem jestem rozczarowany tym że nie osiągnąłem wyniku w maratonie który założyłem według moich wcześniejszych dokonań.

I tutaj zaczyna się problem, gdyż na podstawie wyników osiągniętych na różnych zawodach wychodzą różne tempa treningowe.
I tu np mój wynik z 10km to 43min 14sec i według tabeli Danielsa moje VDOT jest w granicach 48 co daje Easy tempo 5:30min/km
Drugi wynik to z pół-maratonu 1:43:34-według tabeli Danielsa moje VDOT jest w granicach 44 co daje Easy tempo 5:54min/km
Ostatni wynik to z maratonu 3:50:19-według tabeli Danielsa moje VDOT jest w granicach 40 co daje Easy tempo 6:22min/km

Jak widać rozbieżności temp przykładowych dla Easy są bardzo rozbieżne.

I teraz waszym zdaniem jakiego VDOT powinienem się trzymać przy następnych przygotowaniach do maratonu. Wziąć średnią z tych trzech, trzymać się najwyższej, środkowej czy najniższej. Nie mogę sobie jakoś z tym poradzić.

Za wszelką pomoc i pomysły z góry dziękuję.

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
PKO
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Daniels pisze w swojej książce:
"Jeśli masz kilka wyników z różnych zawodów najwyższy wskaźnik VDOT odpowiada obecnemu poziomowi sprawności"
Powinien to być wynik najbardziej aktualny, może dobrze byłoby zrobić jakiś sprawdzian przed rozpoczęciem przygotowań?
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki,

Ale najwyższy wskaźnik mam z 10km które biegłem miesiąc temu, więc myślę że jest jeszcze aktualny.
Może faktycznie masz rację i tydzień przed rozpoczęciem treningu do maratonu zrobię sobie sprawdzian na milę.

pozdro
Obrazek

Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

chcesz dobrać prędkości treningowe względem czasu na 1M? nie tędy droga
bierz vdot z ostatniego startu >=10km
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dokładnie tak jak piszą poprzednicy - trzeba długo trenować, by wyniki z maratonu nie odbiegały od rezultatów z krótszych biegów. Wg mnie najbardziej miarodajny jest wynik z dychy.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Críostóir Sweeney
Myślę, że większość zwykłych "amatorów" tak ma, szczególnie, gdy maraton biegnie nazwijmy to okazyjnie.
vdot biorę z 10km i wg tego robię treningi szybsze.
Natomiast jeżeli chodzi o maraton to w momencie, gdy chcę go pobiec to najważniejsza będzie dla mnie prędkość maratońska-gdybym chciał wziąć ją z 10km to byłby to kosmos.Biorę tę prędkość z wyniku uzyskiwanego w maratonie( +-)
Czyli w Twoim przypadku ja chcąc się poprawić w maratonie biegał bym ją około 5.15-20/km to da poprawę 7-10minut gdy ją dobrze wyćwiczysz.
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja bym był tego zdania by była to prędkość z dyszki :hej: po prostu naucz się tą prędkość utrzymywać na dłuższych dystansach...
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Te prędkości które podaje Daniels trzeba też brać z przymrużeniem oka. Ja dobieram prędkości na następującej zasadzie - jeśli chcę się przygotować w przyszłym sezonie do 10km to biorę VDOT z wyniku na 10km, jeśli do 5km to biorę wynik z 5km. Gorzej z maratonem czy półmaratonem, bo ciężko zrobić sobie sprawdzian na takich dystansach, a wyniki są często dosyć nieaktualne.
Osobiście zauważyłem, że jeśli dobrałbym VDOT (przygotowując się do 10km) z wyniku na 1500m nie byłbym w stanie wytrzymać większości treningów bo np. tempo M wyszłoby po 3'28"/km to jest dosyć mocne bieganie, a utrzymanie tej prędkości przez 40'-60' wymagałoby ujechania się i efekt takiego treningu byłby na pewno inny od zamierzonego.
Zmierzam w swoim wywodzie do tego, że nie można sztywno trzymać się tabel. Najlepiej nauczyć się "czuć" własny organizm, samopoczucie na treningu w tempie maratońskim jest inne niż podczas biegów progowych takie rozbieżności trzeba dostrzegać i wyciągać odpowiednie wnioski.

To tylko takie moje małe spostrzeżenia na bazie własnych doświadczeń ;)
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

CríostóirSweeney pisze:Dzięki,

Ale najwyższy wskaźnik mam z 10km które biegłem miesiąc temu, więc myślę że jest jeszcze aktualny.
Może faktycznie masz rację i tydzień przed rozpoczęciem treningu do maratonu zrobię sobie sprawdzian na milę.

pozdro
dokładnie tak zrób - za 6 tygodni, wynik z 10km nie będzie aktualny. Zwłaszcza jeśli w międzyczasie będziesz miał przerwę w bieganiu.
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

foma pisze:Críostóir Sweeney
Myślę, że większość zwykłych "amatorów" tak ma, szczególnie, gdy maraton biegnie nazwijmy to okazyjnie.
vdot biorę z 10km i wg tego robię treningi szybsze.
Natomiast jeżeli chodzi o maraton to w momencie, gdy chcę go pobiec to najważniejsza będzie dla mnie prędkość maratońska-gdybym chciał wziąć ją z 10km to byłby to kosmos.Biorę tę prędkość z wyniku uzyskiwanego w maratonie( +-)
Czyli w Twoim przypadku ja chcąc się poprawić w maratonie biegał bym ją około 5.15-20/km to da poprawę 7-10minut gdy ją dobrze wyćwiczysz.
Dzięki foma za podpowiedź. Pójdę tą drogą. Tego właśnie szukałem.

pozdro
Obrazek

lykief
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:15

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spróbuj różnych moich wyników w tym kalkulatorze i zobacz jakie czasy wychodzą dla maratonu-to skojarzysz o co chodzi.

pozdro
Obrazek

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ