Sprzęt jakim dysponuje to buty Kalenji czyli takie podstawowe, normalne ciuchy niestety nie oddychające, czy zatrzymujące ciepło. Wiadomo zbliża sie zima, na razie nie ma tragedii ale będzie coraz gorzej. W takim wypadku pierwsza sprawa, w co warto się zaopatrzyć aby biegać komfortowo? Czy ponadto pulsometr będzie pomocny w odpowiednim przygotowaniu ?
Dodatkowa 1-2 razy w tyg. chciałbym uczęszczać na basen. Czy możecie polecić jakiś plan, który pomoże mi osiągnąć zamierzony cel? Podejrzewam, że odpowiedni będzie urozmaicony trening tzn. zarówno wytrzymałościowy jak i szybkościowy. Basen chciałbym stosować w celach regeneracyjnych.
Odnośnie czasu na trening to pod uwagę biorę dni oprócz wtorku oraz piątku. Zamierzam biegać głównie wieczorem, wiadomo z powodu zajęć szkolnych do południa.
I jeszcze jedna sprawa. Co z dietą? Czytałem dużo i mam nieco mętlik w głowie. Jedni proponują jeść wieczorem inni tylko uzupełniać płyny etc. Zminimalizowałem ilość słodyczy do 1 batonika lub nie na dzień. Chipsów czy gazowanych napoi nie spożywam. Powoli przerzuciłem się z białego na ciemne pieczywo. Prosiłbym jakiś link z dobrze rozpisanym planem co warto jeść, czego unikać.
W zasadzie powinienem od tego zacząć ale myślę, że nie jest to takie ważne. Ważę jakieś 68kg przy wzroście 171cm. Nie jest to chyba za dużo ani za mało, powiedziałbym w normie.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc!

P.S. Tempo ze starych pomiarów na 3km oscylowało około 5-6min na km. Dla informacji na egzaminie poniżej 2min i 46sek jest to najwyżej punktowany wynik oraz ponizej 6,76 na 50.
Więcej info http://www.cspsp.pl/nabor/ ( taka tabelka )