Jaki trening dla początkującego? (1km)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
nermal102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Nazywam się Piotr, mam 18 lat, i chciałbym zacząć biegać, przy czym chcę rzucić papierosy (palę rok :ojoj: ). Powiem szczerze, że od roku nie biegałem i moja kondycja nie jest zbyt dobra mimo że chodzę regularnie na siłownię. Od przyszłego roku planuję iść do szkoły oficerskiej i już postanowiłem wziąść się za siebie i rozpocząć przygotowania. Moim celem jest przebiegnięcie 1km w czasie 3 minut. Mam ponad rok na przygotowanie, w najbliższym dniu przedstawie Wam mój czas(przypuszczam że ponad 4 minuty). Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógłby mi rozpisać trening, jak ćwiczyć żeby osiągnąć ten czas. Jutro napiszę jak stoję z czasem. Pozdrawiam.
PKO
pabloss
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To może Cię zainteresować :)
keep on running, keep keep on running.
nermal102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziś rano udałem się na stadion, żeby przetestować swoje możliwości w biegu na 1km. Rozpocząłem od 5 minutowego truchtu, a następnie rozpocząłem bieg... zakończyłem z czasem 4:12 ... jestem trochę poddołowany, że tak cienko mi poszło wiem, że stać mnie na więcej. Mam rok na zbicie ponad minuty, ciekawe czy podołam :p
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

tak dasz rade bo, masz rok to madre podejscie
Najpierw napisze Ci ,ze jesli bys mogl wiecej to bys pobiegl szybciej.
Daj sobie spokuj z gdybym,,po prostu trenuj nie zapomnij o rozwoju ogolnym akurat jestes w wieku takim gdzie postepy sa bardzo duze :hej:
W treningu biegowym jest ,,najwazniejsze to:
[[[[[Regularnosc]]]]] :taktak:
Ja bym poszukal trenera i zapisal sie do klubu w twoim miescie,,pozdrawiam
nermal102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki :) ułożyłem sobie już mniej więcej plan treningowy, czy mógłby ktoś go ocenić? Byłbym wdzięczny :)

Poniedziałek
-bieg 10-15 min (jedno tempo)
-rozgrzewka 5 min (rozciąganie, wymachy ramion, skłony)
-bieg 20-25 min

Wtorek
-rozgrzewka 5 min (rozciąganie, wymachy ramion, skłony)
-interwały (5 x sprint 30s, 1 min przerwy pomiędzy seriami)
-bieg 10-15 min

Środa
-rozgrzewka 15 min (rozciąganie, wymachy ramion, skłony, pompki,
pajacyki, przysiady)
-bieg 20 min

Czwartek
-rozgrzewka 15min (rozciąganie, wymachy ramion, skłony, pompki,
pajacyki, przysiady)
-interwały (5 x sprint 1 min, 2 min lekkiego truchtu pomiędzy seriami)

Piątek
-bieg 30-50 min (jedno tempo)
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja tylko zmienilbym w srode wolne lub rowerek [lekko regeneracyjnie]
czyli poniedzialek ,wtorek --biegamy ,,sroda wolne lub [[cos innego]]
czwartek ,piatek,sobota--biegamy
Rozgrzewka 5minut to za malo nawet jak pisalo w madrym planie[rozgrzewka 12-15 mniutp,,pozdrawiam
nermal102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Będę relacjonował moje postępy, da mi to na pewno większą motywację :)
Dziś udałem się na 30 minutowy bieg i czuje, że dużo lepiej mi się biega (chyba płuca mi się poszerzają) :D W sobotę ponownie zmierzę czas na 1km, mam nadzieję, że będzie postęp :)
nermal102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie. Troszkę pozmieniałem swój plan, ponieważ nie miałem aż tyle czasu żeby biegać 5 dni w tygodniu. Zredukowałem do 3 dni, jednocześnie zmieniając plan, dziś biegłem peirwszy dzień i po ok.15 minutach truchtu musiałem sobie zrobić pierwszy przystanek na odpoczynek. Nie wiem czy to dobrze, dlatego pytam.Aby dobrze się przygotować, ćwiczę również drążek i codziennie wieczorkiem robię brzuszki (100+) Oto i ten plan:

Poniedziałek: 40 min biegu, rozgrzewka, 8x100m przebieżki
Wt: drążek
Środa: 40 min biegu, rozgrzewka, 8x100m przebieżki
Czwartek: drążek
Piątek: 3km truchtu+rozgrzewka+6x 2 min szybszego biegu
Sob: drążek
Ndz: wolne

Jednocześnie pochwalę się, że już rzuciłem papierosy w ogóle mnie nie interesują odkąd zaciekawiłem się zdrowym trybem życia, z czego jestem b. zadowolony. Co sądzicie o tym planie?? Pozdrawiam :bum:
nermal102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziś zmierzyłem czas na 1km :) i jestem zadowolony bo widzę pierwsze postępy z 4:12 wykręciłem 3:45 :) oby tak dalej
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w takim tempie, to ile tych treningow wykonales
rozbawiasz mnie ,,,pozdrawiam.Postepy przyjda --ale czy tak szybko? :hahaha:
Maciek Hetmańczyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ten trening co napisałeś nie jest zły. Dodał bym do tego chociaż jeden dzień ćwiczenia na mięśnie brzuch. Nie spodziewaj się bardzo szybkich efektów, one przyjdą na pewno tylko miej trochę cierpliwości. pozdrawiam
nermal102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może zbytnio się nie przyłożyłem do pierwszego biegu na 1km :). Ale czuję sam, że to bieganie sprawia mi co raz większa przyjemność i satysfakcję, czuję się dużo lepiej! A przy okazji chciałbym spytać czy stosowanie białka WPC jest zalecane? Czy jeszcze pobiegać i dopiero pomyśleć o tym? Pozdrawiam
ciastek991
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
zastanawiam się czy przygotowania i treningi pod maraton nie będą gryzły się z późniejszymi przygotowaniami na 1000m.
Mój czas na 1000m to 3min38s a na 10km 54min . Celem jest zejście poniżej 3 minut.
Miałem w tym roku startować do szkoły wojskowej, ale dowiedziałem się że mam przepuklinę kresy białej i startuję za rok. Po zabiegu dam sobie 3 miesiące spokoju żeby wszystko się zagoiło i od listopada ruszam z treningami. Jako że pewnie trochę przytyję (brak ruchu po zabiegu) to chcę zacząć od zrzucenia wagi i powrocie do kondycji.
Co myślicie o treningach do maratonu - 24 tygodnie dla początkujących : http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=129
Start w jakimś kwietniowym maratonie. Tydzień odpoczynku i rozpoczęcie pracy nad szybkością do 1000m wg 12 tygodniowego treningu do egzaminów biegowych : http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385 . Start na 1000m w połowie lipca.

Pytam bo gdy szukałem informacji i przygotowywałem się w tym roku, to dowiedziałem się że ważna jest baza biegowa czyli zbudowanie kondycji, a potem szlifować szybkość.
Myślę, że nic nie zbuduje u mnie takiej kondycji jak przygotowywania do maratonu, a i w cv przyszłego żołnierza to będzie ładnie wyglądać.

Czy maraton pomoże mi w osiągnięciu czasu poniżej 3 min/km czy zaszkodzi ? Co myślicie o takim pomyśle? A może po prostu cały czas robić te 12 tygodni tzn zaczynać, zrobić i zaczynać od początku i tak w kółko do lipca?

Mam 20 lat
Teraz ważę 74kg
wzrost 182cm
Mam buty, pulsometr 305'kę i bieliznę termoaktywną
Biegałem już w zimie ;)

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ