Pierwsze kroki w bieganiu. Jaki trening?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Black
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Postanowiłem zacząć biegać i nie bardzo wiem jaki program zastosować. Mam 21 lat, 178cm wzrostu i <60 kg. Dzisiaj wyskoczyłem zrobić przebieżkę na jakieś 4 km. Myślałem, żeby robić program PUMY 6 tygodniowy, ale jak zacząłem 0:30 b / 4:30 m, to w drugiej turze już zrobiłem 1:00 b / 4:00 m, a resztę już 2:00 b / 3:00 m. Chyba nie ma sensu robić ten program od środka. Na końcu złapałem zadyszkę, bo mam małą wydolność płuc, ale nogi za bardzo się nie zmęczyły. Dodam, że nie mam żadnego sprzętu typu zegarki do mierzenia pulsu. Myślałem, żeby biegać 5-6 dni w tygodniu. Co możecie polecić?
Pozdrawiam.
Black :)

EDIT: Teraz zauważyłem, że zły dział. Proszę o przeniesienie do "Zacznij biegać!". Przepraszam :)
PKO
Awatar użytkownika
P90Xpl
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na początek proponuje biegać 3-4 dni w tygodniu, a plan niekoniecznie musisz zaczynać od 1 tyg. Możesz od 3,czy 4. Ja póki co nie biegam wg żadnego planu i średnio co tydzień dodaje sobie ok 300-500 metrów. ( zaczynałem od 1 km, teraz średnio biegam 6-7 km) I też daje rade:)
karolowanka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

piszesz, że złapałeś zadyszkę - to znaczy, że musisz zwolnic ;)
A tak poza tym, to nie wiem, jaki jest lepszy sposób na rozpoczęcie biegania. Można też od razu zacząc od kilkunastominutowego truchtu i co tydzień dodawac kolejne minuty, ale skoro w pumie masz problemy, to lepiej zacząc właśnie od niej - wybierz ten tydzień, który stanowi dla Ciebie wyzwanie, ale takie, któremu sprostasz. I owszem,możesz dodac sobie jeden trening tygodniowo, ale na początku odradzałabym. Mięśnie muszą miec czas na regenerację.
powodzenia!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ